Min lokala hjälte

Stal mobiler från sovande i t-banan

Tjuven stal från sovande passagerare på tunnelbanan men fångades på en övervakningskamera.

Nu åtalas han för grov stöld.

Klockan var fyra på natten när tunnelbanetåget lämnade Hässelby strand på väg in mot stan en helgkväll i juni. På övervakningsbilderna syns hur den nu åtalade 38-årige mannen tittar sig om kring i det nästan tomma tåget för att sedan hitta sitt offer, en man som somnat efter en festkväll på stan.

Enligt åklagaren smög tjuven fram och nappade åt sig sitt offers mobiltelefon innan han sedan diskret steg av några stationer senare. Men vad han inte visste var att en väktare, dold i förarutrymmet, sett allt. Väktaren grep mannen och larmade polisen. I hans ryggsäck hittades ytterligare tre mobiltelefoner, en större mängd kontanter, samt en mobilhögtalare.

Nu åtalas han för grov stöld.

Mitt i har tidigare rapporterat om stöldligor som härjat på gröna linjen. Tjuvarna riktar in sig på sovande och ofta berusade offer på helgkvällar.

– Somnar du finns det en stor risk att du blir bestulen, sa polisen Johan Barvaeus till Mitt i i april i år då en stor liga sattes dit för liknande brott.

Mobilstölderna har på den senaste tiden ökat rejält i Stockholms län. 2010 stals ungefär 30 000 telefoner. 2012 var siffran uppe i nästan 40 000. Orsaken tros vara dels att mobilerna blivit dyrare och mer lukrativa att stjäla, men också att de oftare tas upp och används i situationer där tjuvarna kan slå till, exempelvis i krogkön eller på tunnelbanan.

Mitt i har sökt den åtalade mannens advokat utan framgång.

Somnar du finns det en stor risk att du blir bestulen.polisen

Efter olyckorna – röster höjs för SKÄRPTA REGLER

Blackeberg Efter flera allvarliga olyckor med vattenskotrar, bland annat den i Blackeberg i början av juni, lyfts nu frågan om huruvida reglerna bör skärpas.

Förra veckan uttalade sig infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) positivt till ett körkort i ett mejl till TT:

Enligt ministern har det ”blivit uppenbart att många tar sig stora egna friheter, utan ansvar för andra eller miljö. ”

Badsugen får rätt till ny skorsten

Bromma Mannen från Bromma köpte en badtunna för 24 000 kronor i slutet av 2011. Men när tunnan levererades saknades flera delar, bland annat skorsten, elpatron och sandfilter. När skorstenen väl levererades var den skadad.

Utan skorsten fungerar inte badtunnan som det var tänkt och den badsugne mannen anmälde händelsen till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) som nu går på mannens linje. Företaget ska antingen leverera en ny skorsten eller betala tillbaka 2 000 kronor.