Stal sju bilar – och krockade dem

Bild från polisens förundersökning, som föreställer en bil som fattade eld när ungdomarna försökte köra den från bilfirman.
Bild från polisens förundersökning, som föreställer en bil som fattade eld när ungdomarna försökte köra den från bilfirman.
Ungdomarna bröt sig på bilfirman i Väsby, tog ett tjugotal bilnycklar och körde iväg sju bilar till olika platser i närheten. När polisen hittade bilarna var de både krockade och skadade – och bilnycklarna återfann de i en av ungdomarnas kalsonger.

Det ovanliga brottet ägde rum på en bilfirma i centrala Väsby i slutet av augusti förra året. Sammanlagt misstänks nu fem ungdomar, födda mellan 1996-2000, för att på olika sätt ha varit inblandande. Igår hölls huvudförhandlingarna.

– Jag har aldrig haft något liknande fall på mitt bord tidigare. Det har kommit fram under förhör att ungdomarna varit narkotikapåverkade, vilket kan vara en förklaring, säger åklagare Jesper Paulander.

Enligt förhör och vittnesuppgifter ska två ungdomar ha brutit sig in på bilfirmans kontor tidigt på morgonen den 30 augusti, och tillsammans kommit över ett tjugotal bilnycklar, ett nyckelskåp, en laptop och en digitalkamera. Polisen misstänker att ungdomarna, troligen tillsammans med fler gärningspersoner, kört iväg sammanlagt sju av fordonen från bilfirman. Fordonen har sedan hittats krockade och övergivna på flera olika platser i närheten.

– Det hela verkar vara väldigt oplanerat, och bilarna dumpades på väldigt slumpmässiga platser. En utav ungdomarna har erkänt att han varit på platsen och kört iväg med ett fordon, medan den andra förnekar, säger Paulander.

När polisen kom till platsen påträffades en av ungdomarna med flertalet bilnycklar gömda i både jackan – och kalsongerna. Han förnekar brott och menar att han hittat nycklarna utanför staketet. Anledningen till att han förvarade nycklarna i kalsongerna var för att han inte ville tappa dem.

Tre ungdomar åtalas för olovligt brukande, efter att de ska ha suttit med då en av ungdomarna körde en av bilarna från platsen. De resterande två åtalas för tillgrepp av fortskaffningsmedel och narkotikabrott respektive tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning.

Domen beräknas meddelas på måndag den 11 april.