Stal väskor fast folk var hemma

Paret stal från två lägenheter i Åkersberga trots att folk var hemma.

När de ertappades utbröt bråk. Nu har de båda tjuvarna dömts till fängelse för grov stöld.

Paret behövde pengar. Då smet de in i en lägenhet på Norrgårdsvägen där dörren stod öppen och stal några handväskor i hallen. Stölden begicks trots att någon var hemma. Men kvinnan som ägde väskorna råkade stöta på paret när hon kom hem efter en promenad. När hon hämtat sin man blev det bråk utanför huset och den ena tjuven, en 34-åring gav sig på kvinnans man med flera knytnävsslag.

Händelsen inträffade i slutet av september.

Paret lämnade sedan platsen och gick in i en annan lägenhet bara några hundra meter bort, på Bergaparksvägen. Även där råkade ytterdörren vara olåst.

Trots att det fanns folk hemma även denna gång stal paret en handväska med en plånbok. Kort därefter greps de sedan ett vittne från Norrgårdsvägen larmat polis.

Nu har 34-åringen och hans kumpan, en yngre kvinna, dömts till fängelse av Attunda tingsrätt för grov stöld. Kvinnan som dömts för en rad brott tidigare, bland annat stöld och rån, dömdes till nio månaders fängelse. 34-åringen, som även han dömts tidigare, bland annat för rån och narkotikabrott dömdes dessutom för misshandel och ska nu avtjäna ett åtta månader i fängelse. Båda fälldes även för flera fall av snatteri.

Kvinnan och 34-åringen nekar till stölderna. 34-åringen hävdade dessutom att han själv blivit överfallen på Norrgårds­vägen och att han bara fredat sig. Bland bevisen mot paret var att 34-åringen tappade stöldgods ur fickan – en mobil – och att kvinnans ena handske hittades i porten på Bergaparksvägen.

Fakta

Grov stöld är

… särskilt kränkande – intrång i bostad eller fick-/väskstöld.

… då gärningsmannen varit försedd med vapen eller dylikt.

… om gärningsmannen varit särskilt hänsynslös.

… om stölden innebär stor skada för ägaren.

Påföljden är fängelse, lägst sex månader, högst sex år.