ANNONS

Stor stålkub lär elever mänskliga rättigheter

Rätten till heder och anseende i fokus för Spånga gymnasium.
Rätten till heder och anseende i fokus för Spånga gymnasium.
Den 15 januari anländer en 27 kubikmeter stor kub till Spånga gymnasium.
Kuben är en del av ett skolprogram om mänskliga rättigheter och skyldigheter.
Spångas kub symboliserar rätten till heder och anseende.
ANNONS

”Kubprogrammet – Varje människa kan göra skillnad” består av 30 stora svarta kuber för mänskliga rättigheter. Kuberna fördelas på skolor i Sverige och utomlands. Däribland Spånga gymnasium som ska arbeta med fokus på “Rätten till heder och anseende”, som är artikel nummer 12 i FN:s stadgar om mänskliga rättigheter.

Med hjälp av en 27 kubikmeter stor kub i stål ska eleverna lära sig mer om mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Den 15 januari anländer kuben till Spånga gymnasium.

Varje kub står för en rättighet

Tillsammans med kuberna kommer pedagogiskt material som ska inspirera ungdomarna att på ett kreativt sätt tolka den mänskliga rättighet de fått ansvar för. Var och en av kuberna representerar en artikel i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

–Spånga gymnasium är med för fjärde året. De senaste tre åren har jag arrangerat resor till Polen då vi besökt Förintelsens platser. För våren finns planer på en temadag, ytterligare aktivitet på temat att #göraskillnad samt en invigning av kuben, säger läraren Fredrik Brohlin i ett pressmeddelande.

Väger 500 kilo

Det finns 30 mänskliga rättigheter och därmed 30 fysiska kuber som delas ut till skolor runt om i Sverige men även till skolor i Belgrad, Budapest, Paris och New York. År 2017 deltog 30 skolor och 8 000 elever. Kuben är cirka 3x3x3 meter och i stål. Den väger 500 kilo.

Kuberna kommer under våren att stå på respektive skola för att sedan förflyttas till Kungsträdgården i Stockholm i samband med Raoul Wallenbergs dag, då alla 30 kuber samlas och ställs ut för allmänheten den 30 augusti till 1 september 2018.

ANNONS