L och M stämmer in i klagokören mot Slussen

Björn Ljung (L) och Joakim Larsson (M) är kritiska till nya skisserna på Slussen.
Björn Ljung (L) och Joakim Larsson (M) är kritiska till nya skisserna på Slussen.
Nya skisserna på Slussen möter ännu fler kritiska röster.
Moderaterna och Liberalerna tycker att staden borde gå tillbaka till ritbordet.
–Jag blir helt chockad, säger Björn Ljung (L) om nya förslaget.

I går presenterades nya skisser på hur byggnaderna vid Södermalmstorg i nya Slussen föreslås se ut. Istället för stora glashus vill man bygga mindre utkiksplattformar och terrasser ner mot vattnet.

Skönhetsrådet och trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har varit kritiska. Och nu stämmer även M och L in i klagokören.

– Jag måste faktiskt säga att jag i det här fallet delar Miljöpartiets oro för Slussen. Utifrån det jag har sett så finns det många saker som behöver förändras. Bland annat handlar det om den viktiga trygghetsfrågan, säger Joakim Larsson (M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Han tycker att gestaltningen av nya Slussen inte känns levande.

– Man kan till exempel inte använda sig av märkliga gångmönster och kala serpentintrappor som är svåra att förstå och som riskerar bli väldigt otrygga. Jag tycker att Socialdemokraterna borde ha samlat till en diskussion innan man går fram med något som framstår som färdigt, säger han.

Björn Ljung (L) gruppledare i stadsbyggnadsnämnden är också mycket kritisk mot det nya förslaget.

–  Jag har aldrig under mina år som politiker i Stockholm stad aldrig med om något liknande, säger han.

Han lyfter också fram tryggheten. Att terrasserna ner mot vattnet med sin norrsida kommer göra det mörkt och otryggt,

– Det ser ut som några grottliknande grejer. Samtidigt blir gestaltningen från Gamla stan helt annorlunda, istället för att mötas av inbjudande offentliga ytor ska man nu mötas av en galleria, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Han är också kritisk mot att träden försvunnit från ytan som skapas mellan de nya utkiksplattformarna och Hotell Hilton.