Min lokala hjälte

Stämmer staten efter könsbytet

Lukas Romson är en av 142 personer som kräver staten på skadestånd för att de tvingats sterilisera sig när de bytt könstillhörighet.
Lukas Romson är en av 142 personer som kräver staten på skadestånd för att de tvingats sterilisera sig när de bytt könstillhörighet.
Lukas Romson i Skarpnäck föddes som man i en kvinnas kropp. Men inför bytet av könstillhörighet tvingades han sterilisera sig.

Nu kräver han och 141 andra drabbade staten på skadestånd.

Lukas Romson, jämlikhetskonsult och aktiv socialdemokrat, upptäckte relativt sent i livet, 26 år gammal, att han var en man, inte kvinna.

Han kontaktade sjukvården som gjorde en utredning för att han skulle kunna påbörja en hormonbehandling.

Men för att få byta juridiskt kön ställdes Lukas inför kravet att sterilisera sig. Inte heller tilläts han frysa ned könsceller för att kunna skaffa biologiska barn i framtiden.

– Jag vet att läkaren och jag diskuterade kring att inte kunna få fler barn, jag hade redan en son. Men jag tänkte inte jättemycket på det då. Så jag steriliserade mig, berättar Lukas Romson.

Förra veckan – den 1 juli – togs kravet på sterilisering i könstillhörighetslagen bort. Även nedfrysning av könsceller är nu tillåtet för dem som byter juridiskt kön.

Lukas Romson och 141 andra drabbade har nu vänt sig till Justitiekanslern (JK) med krav på skadestånd för det lidande lagen medfört – något som Europarådet nyligen uppmanat sina medlemsländer att utbetala.

Men regeringen har hittills gett dem kalla handen.

Lukas Romson jämställer konsekvenserna av den gamla lagen med äldre tiders tvångssteriliseringar av psykiskt sjuka och resandefolk.

– Avsikten i lagen var tydlig – den som bytt kön ska inte kunna skaffa biologiska barn. Det är svårt att se det som någonting annat än rasbiologi, säger han.

– Om staten ställer det kravet inför ett livsviktigt val blir det ett tvång.

Lukas Romson har senare längtat efter att skaffa fler barn.

– Men jag har kommit lindrigt undan jämfört med dem som var yngre. Tänk dig att du när du är tjugo år tvingas välja på ett liv helt utan barn eller att få vara dig själv. Det är omänskligt, deras sorg i dag är enorm.

Helena Bouveng (M) är ledamot i Statens medicinsk-etiska råd, som 2010 förordade att steriliseringskravet skulle tas bort.

Hon välkomnar lagändringen men säger att hon har svårt att se att det kommer att bli en skadeståndsprocess.

– Jag tycker att det är tråkigt att man går den vägen nu när lagen ändrats. En del har jämfört det med tvångssteriliseringarna av sinnesslöa. Men här har inte staten tvingat någon, även om de har känt det så, säger Helena Bouveng.

Det är svårt att se det som någonting annat än rasbiologi.Lukas Romson

Fakta

Ett brott mot Europakonventionen

I december 2012 slog kammarrätten fast att sterilisering inte behövs vid byte av juridiskt kön.

Rätten konstaterade att kravet var ett brott mot regeringsformen och Europakonventionen.

142 personer finns med i det skadeståndsanspråk på staten som lämnats in till JK.

Bakom kravet står RFSL, RFSL Ungdom, KIM, Transföreningen FPES och Diskrimineringsbyrån Uppsala.

Källa: RFSL