ANNONS

Stammisarna räddar Berit

Berit Wahlgren med Edward Blom, Gunilla Kinn och lille Melchior, snart fem månader. Självklart var det hos Berit han gjorde sitt livs första restaurangbesök.
Berit Wahlgren med Edward Blom, Gunilla Kinn och lille Melchior, snart fem månader. Självklart var det hos Berit han gjorde sitt livs första restaurangbesök.
Edward Blom tar en groupie till Instagramkontot.
Edward Blom tar en groupie till Instagramkontot.
Järnvägsrestaurangens ägare Berit Wahlgren med stamgästerna Edward Blom och Gunilla Kinn. Lille Melchior, snart fem månader, begick sin restaurangdebut hos Berit.
Järnvägsrestaurangens ägare Berit Wahlgren med stamgästerna Edward Blom och Gunilla Kinn. Lille Melchior, snart fem månader, begick sin restaurangdebut hos Berit.
Ombyggnaden av Östra station och höjda hyror har slagit hårt mot Berit Wahlgren som driver järnvägsrestaurangen. Men stammisarna har slutit upp bakom henne.

Och nu tycks det vända.
ANNONS

Det är lunchdags och fullt med gäster som vill äta husmanskost. Ett par herrar som inte får plats vid vårt bord blir besvikna. Personalen får pila ut snabbt med maten från köket.

Så här välbesökt var det knappast för ett par månader sedan. Sedan i somras går inga tåg från Östra station eftersom den byggs om. Därmed försvann en stor del av omsättningen. Och förra året blev Berit Wahlgren, som driver järnvägsrestaurangen, uppsagd.

– Hyresvärden tyckte jag skulle sälja till en kaffekedja, säger hon. Men jag ville inte. Så var det förhandlingar och till slut fick jag förslag på höjning med 50 procent. Jag var tvungen att skriva på. Jag har varit väldigt deppad.

Berit Wahlgren har jobbat här sedan 1957, när hon som tolvåring började hjälpa sin moster som då drev krogen. 1983 tog hon över rörelsen och har kämpat hårt för att vårda och bevara restaurangens unika 30-talsinredning. Här råder avskalad funkisstil. Dukarna, som Berit tar hem och tvättar varje kväll, och gardinerna är de enda textilierna.

Edward Blom och hans fru Gunilla Kinn hör till stamgästerna.

– När vi äter lunch ute går vi väldigt gärna hit. Det är ett fantastiskt ställe, säger han och hugger in på sin senapsströmming.

Det är inte bara inredningen han gillar utan också personalen och den blandade publiken, varav många är stammisar som han själv.

– På kvällarna är det ofta olika föreningar och kotterier från KTH som har stambord en viss dag i månaden. En hel del finansfolk från Östermalm verkar leta sig hit. Djurgårdsfansen var fler när laget spelade på Stadion men de är fortfarande här en del på kvällarna. Militärer från Försvarshögskolan ser man också. Det är en ganska stor blandning.

Tills ganska nyligen såg det alltså mörkt ut för Berit och hennes restaurang. För några veckor sedan vände det.

ANNONS

– Det började märkas redan i september när de skrev om oss i Norrtelje Tidning. Det har varit uppmaningar i Svenskan om att komma hit och stödäta och en grupp på Facebook som vill rädda oss. Och så alla människor som kommer och säger att de går hit enkom för vår skull. Det gör stor skillnad, säger Berit.

– Det är jätteroligt, säger Edward Blom. Man märker att folk älskar stället. Gamla stammisar reser hit från andra stadsdelar för att stödja Berit.

Som grädde på moset kom så nyheten att hennes restaurang är med på brittiska The Guardians lista över Europas tio bästa järnvägskrogar.

Och nu ser hon med lite andra ögon på motgångarna.

– Jag har tagit ut 17 veckors semester på 32 år. Tre var i somras när inte tågen gick. Då fick jag äntligen umgås med mina kära. Men nu ser det ut som att jag kan anställa fler och kanske kan ta mer ledigt. Kanske var det min smala lycka att tågen stängdes av med tanke på alla skriverier som varit. På tisdag (läs i dag) ska jag var med i TV4. Det är helt galet allting.

Man märker att folk kommer hit för att de älskar stället. Gamla stammisar reser hit från andra stadsdelar för att stödja Berit.

Fakta

Byggnaden är blåmärkt

Östra station invigdes 1932, arkitekt var Albin Stark. Restaurangen är lika gammal. Inredningen i lackad björk tillverkades i NK:s möbelverkstäder i Nyköping.

Stadsmuseet har kulturminnesmärkt byggnaden och givit den blåmarkering, som är den högsta skyddsklassen. Men inredningar och lösöre kan inte skyddas på samma sätt. Om kaféer och restauranger bevaras beror det på ägarens intresse och kunskap.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.