Stan får nya parker – på taken

I takt med att Stockholm växer kan det vara svårt att göra plats för gröna oaser.

Men det finns fortfarande mängder av outnyttjade ytor om man lyfter blicken. Takparker är på uppgång i innerstan.

Tidigare i år har Lokaltidningen Mitt i berättat om den park som planeras på taket av en ny samverkanscentral för räddningstjänster på Kungsholmen. Nu har andra aktörer gett sig in i racet om att bygga Stockholms första takpark. På Sveavägen 44 ska Diligentia bygga en park på kontorshusets tak.

– Man tittar ofta efter små plättar på backen för att bygga gröna ytor, men det är inte ofta man får möjligheten att bygga en stor park i centrala Stockholm, säger Johan Paju, lektor på KTH och landskapsarkitekt, som jobbar med projektet.

Och att utnyttja stadens tak på ett bättre sätt är det fler som vill göra. Kristdemokraterna i Stockholm kom nyligen med ett förslag om att inga platta tak ska få byggas utan att det först utreds om taket kan nyttjas till exempelvis grönytor eller utsiktsplatser.

En influens till takparken på Sveavägen 44 är High Line i New York – en park som har byggts på en övergiven järnväg. Men främst är det den svenska naturen som står som inspiration.

– Det här är ingen låtsaspark. Vi har tänkt på vad vi har för natur i Sverige och vad som kan överleva det ganska blåsiga och hårda klimatet på ett tak, säger Johan Paju.

Resultatet blir en park med inslag från de svenska fjällen och yttre skärgården. Parken ska vara ungefär lika stor som Hötorget och kosta runt tre miljoner att bygga. Sommaren 2014 ska den stå klar om allt går enligt planerna.

– Tidigare när man har byggt i städer har det ofta varit ett ganska teknokratiskt fokus, men nu svänger pendeln. Det som vi brukar kalla mjuka värden är egentligen det centrala, säger Johan Paju.

Att hus pryds med parker och odlingar är inte bara bra för stadens människor, utan kan även gynna naturen, enligt Johan Paju.

– De arter som trivs i yttre skärgård och fjäll trivs även väldigt bra här, säger han.

Tanken är att parker och odlingar på tak kan fungera som gröna öar där arter som rör sig genom staden tillfälligt kan stanna till och sedan spridas vidare.

Fakta

Takprojekt i innerstan

Sveavägen 44: Ovanpå kontorshuset byggs en park som ska stå färdig sommaren 2014.

Samverkanscentralen: Den nya centralen för olika räddningstjänster som ska byggas på Kungsholmen får en park på taket med plats för besökare.

KTH:s växthustak: Ett studenthus på KTH:s campus ska vara färdigt inom två år med ett växthus i glas på taket. Det ska rymma både föreläsningssal och vinterträdgård.

Källa: Stockholms stad, Diligentia