Stan välkomnar stor arbetsplats

Jack Shahan har drivit skomakeriet på Landsvägen i 18 år. ”De går nog till sina gamla skomakare ett tag till, men kommer en hit och blir nöjd, och berättar för andra, så dröjer det inte länge innan fler är här”, säger han vis av erfarenhet.
Jack Shahan har drivit skomakeriet på Landsvägen i 18 år. ”De går nog till sina gamla skomakare ett tag till, men kommer en hit och blir nöjd, och berättar för andra, så dröjer det inte länge innan fler är här”, säger han vis av erfarenhet.
De 2 500 bankanställda kommer att märkas i Sundbyberg.
De 2 500 bankanställda kommer att märkas i Sundbyberg.
Nu är de här. 2 500 bankanställda har börjat på Swedbanks nya huvudkontor på Landsvägen.

Handlare och krögare i området hoppas på klirr i kassan, och så gör även stad­en.

– Sundbyberg har blivit ett centrum för finans, säger näringslivschef Sharif Pakzad.

I förra veckan kom de, de första 1 000 medarbetarna vid Swedbanks nya huvudkontor på Landsvägen. Det är en rätt imponerande syn när lämmeltåget av bankmänniskor vandrar backen upp från Sundbybergs centrum till sitt nya glaspalats.

Flytten från kvarteren kring Gallerian i innerstan har gått bra.

– Vi känner oss extremt väl mötta av hela Sundbybergs community, säger Lars Friberg, koncernpersonaldirektör vid Swedbank.

I slutet av nästa vecka räknar man med att alla 2 500 medarbetare har sin arbetsplats i huset. Det motsvarar fyra fulla Hötorgsskrapor, vilket gör flytten till en av de största i Sverige.

– Men huset rymmer fler personer. Om det blir 100, 200 eller 300 till, det får vi se, säger Lars Friberg.

Vad har då Sundbyberg som innerstan saknar? Möjligheten att bygga nya tidsenliga lokaler, det goda kommunikationsläget och kostnadsbesparingar är de tre viktigaste punkterna, menar han.

– Alla som kommer till huset blir förvånade över hur snyggt det är. Stämningen är väldigt positiv.

Förutom Swedbank finns sedan tidigare andra finansiella verksamheter i staden. SEB har sitt huvudkontor i Rissne och i centrum ligger Kronofogden och Toyota Finans.

– Sundbyberg har blivit ett centrum för finans, säger Sharif Pakzad, näringslivschef vid Sundbybergs stad.

Han ser flera synergieffekter av att bank- och finansföretag flyttar in.

– Det blir ett nytt flöde av människor, som är bra för lunchrestauranger och handeln, men den här typen av företag lockar också till sig sina underleverantörer. Det blir en dominoeffekt.

De företagare och krögare på Landsvägen som Lokaltidningen Mitt i pratar med är glada över flytten. Flera av dem menar att just den här delen av Sundbyberg har varit bortglömd länge.

– Flytten blir något positivt för hela området. Vi hoppas mycket på att den ska ge mer liv här, säger Jack Shahan på Shahans skomakeri i början på Landsvägen.

Även krögarna tror att de bankanställda kommer att komma, även om det inte varit någon anstormning än. Och även om vissa med viss besvikelse kan konstatera att Swedbank har en egen lunchrestaurang i byggnaden.

– Det tar tid, men det märks att det är nya människor i rörelse nu. De går förbi och kikar, snart är de här och äter också, säger Jaffar Maddi på Goda Grillen.

Det märks att det är nya människor i ­rörelse nu. De går förbi och kikar.Jaffar Maddi, Goda Grillen