ANNONS

Ständig kö till toaletterna

Gustav Johaanesson, Philip Stojevski, Iza Mocka Modin, Julius Fager och Malva Andreasson och deras kompisar i femman får ofta köa till toan.
Gustav Johaanesson, Philip Stojevski, Iza Mocka Modin, Julius Fager och Malva Andreasson och deras kompisar i femman får ofta köa till toan.
75 elever på två toaletter, 50 elever på två ­andra. Femteklassarna på Strandskolan får ofta köa för att kissa.

– Det är inte bra. Man missar lektionen, säger eleven Gustav Johaanesson.
ANNONS

För eleverna i femman på Strandskolan är köandet till toaletten en del av vardagen.

– Så fort det är rast blir det kö. Fast värst är det när vi ska på utflykt. Då hinner inte alla gå på toa och så struntar man i det och blir jättekissnödig sedan, säger Iza Mocka Modin.

Antalet elever i Strandskolan har växt rejält på senare år. Från början byggdes skolan för 550 elever – nu går där drygt 700.

Grupprum och samlingsrum har förvandlats till klassrum, vilket av förklarliga skäl lett till brist på grupprum – men också toaletter.

Hos femmorna delar numera 125 barn på fyra toaletter. De fyra är fördelade på två kapprum, vilket gör att 75 barn delar på två och 50 barn på två. I snitt ger det en siffra på 31 barn per toalett – mer än dubbelt så många som Arbetsmiljöverkets rekommendation på 15 elever per toalett.

Blir det kris skulle eleverna i femman i och för sig kunna springa in till sexorna, men då måste de störa en lektion och gå rakt genom ett klassrum.

Toaletter finns också vid matsalen, men den ligger ett våningsplan ned och ett 50-tal meter bort.

Skolans rektor Magnus Duvnäs har vänt sig till kommunens förvaltningsledning för besked om både toaletter och grupprum.

– När det gäller toaletterna skäms jag faktiskt, jag har svårt att försvara detta inför eleverna. Man skulle enkelt kunna göra om två städskrubbar till toaletter och använda en del av korridoren till grupprum. För det här är inte okej, säger han.

ANNONS

Men det är långt ifrån säkert att Strandskolan får fler toaletter. Kommunens skolchef Monika Larsson säger att Strandskolan inte utmärker sig, om man ser till skolans sammanlagda toalettresurser per elev.

– Ser man till det totala antalet elever och toaletter på skolan klarar vi kraven. Vi har många skolor och förskolor som är i behov av investeringar och vi är uppe i en process där vi tittar på vad vi ska göra på lång sikt, säger hon.

Engelska skolans etablering i Tyresö har lett till elevtapp på flera kommunala skolor, som nu måste se över antingen personalstyrkan eller andra utgifter. Enligt en beräkning från barn- och utbildningsförvaltningen handlar det om en anpassning motsvarande 18 tjänster.

Samtidigt överstiger utgifterna för skolskjuts budgeten och inte heller ser pengen för barn i behov av särskilt stöd ut att räcka till. Enligt Monika Larsson har detta dock inget med en eventuell utbyggnad av grupprum och toaletter på Strandskolan att göra.

– Det hänger inte ihop. Det är två helt skilda saker, säger hon.

Fakta

Grundskolor överskrider budget

De kommunala grundskolorna ser enligt den senaste prognosen ut att i år överskrida sin budget med 14,5 miljoner kronor.

Nära 9 miljoner kronor beror på minskad elevpeng eftersom antalet elever i de kommunala skolorna blivit färre än väntat.

Utgifterna för skolskjuts väntas överstiga budget med nära 2,8 miljoner kronor.

Utgifterna för barn i behov av särskilt stöd väntas överstiga budget med 1,7 miljoner kronor.

Källa: Tyresö kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.