ANNONS

Ständig värk efter olyckan

”Jga får inte några svar på hur länge jag ska ha så här ont, säger Jennie Apelskog.
”Jga får inte några svar på hur länge jag ska ha så här ont, säger Jennie Apelskog.
Hon bröt lårbenet och opererades. Sju månader senare kan Jennie Apelskog fortfarande inte gå och från läkarna får hon inget besked.

– Jag vill veta när jag kan börja leva igen.
ANNONS

Jennie Apelskog, 22 år, hoppade i juli på en studsmatta med en kompis. När hon landade på kompisens studs kände hon en enorm smärta. Hon hade brutit lårbenet.

– Det var i juli. Men jag kan fortfarande inte gå utan att det gör fruktansvärt ont, och jag har konstant värk.

Jennie opererades på Karolinska sjuhuset i Huddinge och en spik sattes in i benet. När hon började på rehabiliteringen märkte hon att varje rörelse gjorde ont.

– När jag var på återbesök i augusti sa läkaren att det kunde bero att röret stack upp i höften, att det var för långt. Men att de inte kunde göra någonting förrän benet läkt.

Månaderna har tickat på och värken har förblivit den samma. Under tiden har Jennie Apelskog förlorat ett utlovat jobb där hon hade ett vikariat som barnskötare och dessutom sjukpenningen från Försäkringskassan som tycker hon kan arbeta med annat.

– Jag mår inte bra. Jag kan inte sova på nätterna och har ingenting att göra på dagarna. Eftersom jag knappt kan gå så kan jag inte gå ut.

Men det som är mest frustrerade är väntan, menar hon

– Jag får nya läkare hela tiden och inte några svar på hur länge jag ska ha så här ont, eller vad som kan göras, säger Jennie Apelskog.

Jennie Apelskog har nu gjort en anmälan om fel i vården till såväl Patientnämnden som Socialstyrelsen. I anmälan uppger hon att läkarna i somras sa att hon skulle vara bra inom tre månader. Nu har det gått sju.

ANNONS

– Det är extremt jobbigt att inte veta när jag kan börja leva igen.

När Lokaltidningen Mitt i kontaktar Karolinska sjukhuset med frågor gällande Jennie Apelskogs situation återkommer verksamhetschefen för ortopedkliniken Lennart Adamsson.

– Det jag kan säga är att vissa benbrott läker bättre eller sämre och det här benbrottet har inte läkt som det borde. Men jag har nu gått igenom journalen med min traumachef och vi kommer att kalla hit patienten omgående.

Han anser dock att inget fel har begåtts vid operationen, men att läkare redan för flera månader sedan borde ha upptäckt att läkningen inte gick som den skulle.

Varför har inte det upptäckts tidigare?

– Sådant ska uppdagas vid läkarkontrollerna. Hon har sökt kontakt med oss, men tyvärr inte träffat de specialisterna som är jättekunniga på det här.

– Nu kan vi inte vänta längre. Helt klart har hon jätteont, och vi ska se vilken metod det blir för att skynda på läkningen, man kan till exempel lägga in benceller.

Vad har du att säga om att hon fått lida i onödan i flera månader?

– Det viktigaste nu är att hon blir helt återställd och att hon får hjälp.

Fakta

Så utreds klagomål

Socialstyrelsen ska sedan den 1 januari 2011 utreda klagomål från patienter om fel i vården.

Enligt chefen för enheten för enskilda klagomål ligger myndigheten efter i hanteringen, då de hade 3 000 anmälningar redan när verksamheten började. 40–50 nya ärenden inkommer varje dag.

En första prioritering görs direkt, men om det inte handlar om allvarliga fel kan det ta över ett år innan ett beslut tas. Målet är en handläggningstid på max sex månader.

Källa: Socialstyrelsen