Stängd hållplats drabbar patienter

Infarten till E18 är avstängd och det har fått SL att dra in hållplatsen Rinkeby allé.
Infarten till E18 är avstängd och det har fått SL att dra in hållplatsen Rinkeby allé.
Gamla och sjuka tvingas gå en halv kilometer från bussen till Järva sjukhus.

Hållplatsen vid Rinkeby allé precis utanför har nämligen stängts.

– En katastrof för våra patienter, säger läkaren Yvonne Willemsen.

”Hållplatsen är permanent indragen.” Det beskedet går att läsa på busshållplatsen Rinkeby allé precis utanför Järva närsjukhus på Rinkebysvängen 70.

För Malin R Zetterlund och hennes son som besöker sjukhuset flera gånger i månaden för olika behandlingar kom beskedet som en ovälkommen överraskning.

– Helt plötsligt stannade inte bussen där den brukade. Vi fick springa från Rinkeby centrum för att inte missa tiden på sjukhuset. Jag tycker att det är jättedåligt. Särskilt för dem som är riktigt sjuka.

Den som vill ta sig till sjukhuset får i dag promenera, antingen från Rinkeby centrum eller från hållplatsen Rinkebysvängen, båda omkring en halv kilometer bort.

På Järva närsjukhus berättar läkaren Yvonne Willemsen att många patienter som bruka komma hit med buss har fått problem.

– De är ofta sjuka och många har svårt att gå. En del av dem måste ta sig hit på annat sätt, med till exempel taxi, det blir för långt för dem att gå.

Sjukhuset har nu samlat in namnunderskrifter till en protestlista som man ska överlämna till SL.

– Det här är en katastrof för våra patienter och vi hoppas att SL kan komma med en lösning.

Enligt SL beror förändringen på Trafikverkets rekommendationer i och med ett vägarbete.

– Vi kommer att ändra igen när byggnationerna är färdiga, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på SL, som inte vet hur länge bussresenärerna får vänta.

Men det kan dröja, enligt Eva Nordberg på Trafikverket.

De avstängda infarterna i östra Rinkeby beror på ombyggnationen av E18 och kommer inte att öppnas igen. I framtiden planerar dock staden att bygga en bro med en bussgata som förbinder Rinkeby allé med Ursvik i Sundbyberg på andra sidan den stora vägen. Men det här ligger långt fram i tiden.

Samtidigt menar de drabbade att informationen har varit dålig till resenärerna. Det är, enligt SL, bussbolaget Arrivas ansvar att informera resenärerna om förändringar, något Arriva menar att man gjort.

– Det vanligaste är att infon kommer upp på stolparna. Det har den gjort. Ibland får vi själva reda på information kort innan det händer, säger Peter Wattvik, kommunikatör på Arriva.

Hållplatsflytten beror, enligt honom, på att det inte längre går att komma in med bussarna på Rinkeby allé.

– Vi har ingen uppfattning om hur länge det kan hålla på. Det vi känner till är att det förmodligen blir en ny bussgata där i framtiden.

Plötsligt ­stannade inte bussen där den brukade. Vi fick springa från Rinkeby centrum.malin r zetterlund