Stängda gränser gav idé till en biltvätt

Biltvättarna Maher Korbe Alakhras och Mesenet Tesfay med Jonathan Kirby.
Biltvättarna Maher Korbe Alakhras och Mesenet Tesfay med Jonathan Kirby.
Maher Korbe Alakhras tvättar snabbt och noggrant av bilen.
Maher Korbe Alakhras tvättar snabbt och noggrant av bilen.
Jonathan Kirby tar emot bilnycklar och betalning.
Jonathan Kirby tar emot bilnycklar och betalning.
Hand help är det nystartade företaget som ska ge nyanlända jobb och en chans att komma in i samhället.

Ett nytt företag har tagit plats på Port 73:s parkering. I några uppställda tält tvättas det sedan tre veckor bilar på löpande band. Men det här är inte vilken biltvätt som helst.

– När regeringen meddelade att Sverige skulle stänga sina gränser så väcktes idén. Det var en viktig signal när de kastade in handduken -ja då var det upp till entreprenörerna, säger Torsten Lindholm som är en av tre som startat företaget Hand Help AB och den nya biltvätten som ska ge nyanlända arbete.

Att det blev just en biltvätt var engelsmannen Jonathan Kirbys idé.

– Ingen tvättar sina bilar själv i England, de tycker att svenskarna är jättekonstiga. Så idén kom helt enkelt från alla handtvättshallar i England och när jag berättade om det för Torsten så sa han ja direkt.

Biltvätten ska integrera nyanlända genom att först ge dem en praktikplats, som sedan övergår till ett instegsjobb och tillslut blir en tillsvidareanställning.

– Det här är bara början, vi har dialog med andra och kommer att öppna på fler ställen inom kort. Sedan är en idé att fler ställen kan öppna genom franchaise och att de som arbetar här kan öppna eget. Men vi har även diskussioner med köpcentret och kan bli en förmedlare av personal, säger Torsten Lindholm som också ser företaget som en vidaresluss till andra arbetsplatser.

I snålblåsten på parkeringen putsar Mesenet Tesfay från Eritrea på en av bilarna. Han har varit i Sverige i ett år.

– I Eritrea arbetade jag som lastbilschaufför, men jag måste ta ett nytt körkort här för att kunna arbeta med det i Sverige, berättar han.

Tillsammans med Korbe Alakhras från Syrien tvättar han bilarna. Även Korbe har arbetat som chaufför i sitt hemland men har redan hunnit ta ett svenskt körkort på sina dryga ett och ett halvt år i landet.

Men det är inte bara utländska betyg som behöver läsas om i Sverige och tidigare yrkeslegitimationer som inte gäller, även språket är en utmaning.

– Vissa som praktiserar här kan mycket lite eller ingen svenska alls, parallellt med arbetet så går de på sfi och jag pratar alltid svenska med dem, säger Jonathan Kirby.

För Jonathan Kirby var det inte ett eget jobb som var drivkraften till att han numera, oavsett väder, ägnar dagarna åt att ta emot bilnycklar och betalning utan ett kontor och tak över huvudet.

– Jag har det bra, det är inte därför jag gör det här. Men jag vet hur svårt det är att komma ny till Sverige, även om jag kom från England så var det svårt att få jobb och det hade krävts att jag läste flera år på universitetet vilket inte var ett alternativ när jag hade fru och barn. Sen tycker jag ju det är jätteroligt att träffa all de personerna, säger han.

Men det är inte bara integrationen som Torsten Lindholm och hans kollegor brinner för, svårigheterna med att få tillstånd att förverkliga sina idéer gjorde att även miljön kom i fokus.

– I Sverige får du inte släppa ut det förorenade vattnet från biltvätten. Så vi har mattor som samlar upp allt vatten från bilarna som sedan hämtas och renas och vi använder minimalt med vatten -fem liter per bil, bara där gör vi en miljötjänst. Vi arbetar för ekonomisk-, social- och miljömässigt hållbar utveckling mot de internationella 2030-målen, det här är bara början.

Hand Help AB är ett av många företag som nappat på regeringen och arbetsförmedlingens 100-klubb, att erbjuda 100 nyanlända arbete eller praktik på tre år. De nyanländas praktiklön är helt subventionerad och instegsjobben delvis.

– Alla entreprenörer behöver hjälpas åt för att ge arbeten men det är främst de största företagen som gått med i 100-klubben. Vi har börjat småskaligt men räknar med att få ut minst 100 nyanlända i arbete, säger Torsten Lindholm.

Biltvätten är ett samarbete med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg som äger Port 73.