Min lokala hjälte

Stängda hus öppnas under ny festival

Rikard Espling, Andy Nettleton, Victoria Thornton och Anders Johansson har redan nu siktet inställt på festivalhelgen i oktober. Arkitekturskolan i bakgrunden kommer då att fungera som samlingsplats och som en lokal för diskussioner och föredrag.
Rikard Espling, Andy Nettleton, Victoria Thornton och Anders Johansson har redan nu siktet inställt på festivalhelgen i oktober. Arkitekturskolan i bakgrunden kommer då att fungera som samlingsplats och som en lokal för diskussioner och föredrag.
I höst öppnas 100 stängda byggnader i Stockholm för arkitekturintresserade och allmänt nyfikna. Det är första gången som festivalen Open house arrangeras i Stockholm.

En hyllning till staden och arkitekturen. Så beskriver Victoria Thornton, grundare av Open House-festivalen som hon drog i gång första gången 1992 i London.

Första året hade de 20 objekt att visa upp, tredje året 200 och nu är London uppe i 800 objekt som runt 250 000 personer besöker varje år.

– Vi gjorde det här för att låta medborgarna ta tillbaka sin stad och påverka hur den utvecklas. Folk behöver lära sig mer om våra offentliga byggnader och här får de chansen att få se stängda platser och slutna rum. En mycket viktig del är också att få komma in i folks hem, vi har till och med lyckats få visa upp hur premiärministern bor, säger hon.

Festivalen har sedan starten växt till 30 olika städer och 7-8 oktober är det Stockholms tur.

Rickard Espling i festivalens projektgrupp hoppas att de ska få ihop 100 objekt – både byggnader vilka annars är stängda för allmänheten – och andra platser så som parker, torn och tunnlar, att visa upp.

– Jag har ju en egen önskelista på platser som jag skulle vilja se: Centralstationen, t-banestationen i Kymlinge, Henriksdalsverken och 20-30-talsbostäderna i Vasastan. Det vore ju även en dröm att få besöka byggarbetsplatsen vid Nationalmuseum, säger han.

Det planeras även för visningar, guidade av en arkitekt, i nybyggda bostadsområden så som Norra Djurgårdsstaden.

– Det är otroligt spännande att få berätta om arkitektur för allmänheten och inte bara för redan insatta. Jag tror att det kan bryta ner barriärer om man får veta hur arkitekten tänkt och att det inte enbart varit fokus på att bygga högt och stort, säger Andy Nettleton i projektgruppen, som redan som 20-årig arkitekturstudent var volontär på Open House London och då passade på att visa upp sitt och sambons hem.

En referensgrupp, ledd av Anders Johansson, prodekan vid Arkitekturskolan, kommer att välja ut objekten som visas upp.

– Vi vill därför gärna ha in förslag från allmänheten, säger han.

Rickard Espling hoppas att man genom att öppna upp offentliga byggnader, kontor, bostäder, tunnlar, torn och parker kan komma att diskutera arkitektur på ett annat sätt och att fler blir delaktiga i hur staden byggs och utvecklas.

– Stockholm växer så det knakar, ändå är många motståndare mot att det byggs mer. Jag tror att diskussionerna om stadsbyggande och arkitektur kan bli mycket bättre om folk får mer kunskap om husen och om nya byggnader och insyn i det som byggs, säger han.

Fakta

Fem nya städer ordnar festivaler i år

•Open House Stockholm är en internationell arkitekturfestival som hålls 7-8 oktober. Tanken är att festivalen ska bli ett årligt återkommande evenemang.

•Under festivalen öppnas byggnader och hus – dit allmänheten vanligtvis inte har tillträde – upp för allmänna visningar. Även parker, tunnlar och andra dolda rum öppnas upp.

•Festivalen hålls i 30 olika städer världen över. I år arrangerar fyra nya städer festivalen: Bilbao, Lagos, Milan, Stockholm, Zurich.

•Redan nu klara byggnader som kommer att visas upp i Stockholm är: T-house vid Engelbrektsplan, Byggnadsföreningens hus i city och Swedbank Sveriges nya huvudkontor i Sundbyberg.

•Visningarna kommer att vara gratis, men vissa byggnader kommer att sätta en maxgräns för antal besökare.

•Arkitekturskolan vid KTH kommer att fungera som en samlingspunkt för festivalen. Här ska man kunna hålla föredrag, diskussioner och annan info.

•Mer info om Open House finns på openhouseworldwide.org, och på facebooksidan open house Stockholm.

•Alla som kan tänka sig att visa upp sitt hem, fastighet eller byggprojekt uppmanas att höra av sig till info@openhousestockholm.se

Fakta

Vilka hus skulle du vilja se?

Tipsa oss om vilka hus, byggnader och platser som du skulle vilja se under festivalen! Listan lämnar vi sedan till projektgruppen.

Hör av dig till maria.lilja@mitti.se eller skriv ditt förslag på facebook.com/mittistockholm