Nu stänger p-huset vid Slussen

I slutet av maj ska garaget vara helt tomt på bilar.
I slutet av maj ska garaget vara helt tomt på bilar.
Parkeringsgaraget i Katarinaberget vid Slussen stänger helt – i minst fem år.
Runt 350 platser berörs. Pernilla Hernborg Kirsh som bor i Gamla stan hänvisas till Globen.

Den sista maj är det slutparkerat i p-huset i Katarinaberget. Garaget stängs till minst år 2023 på grund av bygget av den nya bussterminalen vid Slussen.

De som har hyrt platser får söka ny parkering på annat håll i stan. Vill alla 350 som hyr parkering flytta till samma garage kommer de inte få plats.

– Men om de sprider ut sig hoppas vi kunna erbjuda platser till alla, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm parkering.

Hänvisas till Globen

En av dem som drabbas är Pernilla Hernborg Kirsh, som bor i Gamla stan. Hon har fått parkera i garaget i Slussen till rabatterat pris, som kompensation eftersom många av boendeparkeringarna på Skeppsbron försvann när Slussen började byggas om.

Hon trodde därför att hon skulle få ny plats i något av Södergaragen, som vid Medborgarplatsen eller Stigberget. Men istället blev hon erbjuden billigare parkering i Globen.

– Det känns som om man visar oss boende i Gamla stan väldigt lite respekt. Även om vi bor väldigt fint och centralt har vi samma behov av bilen som andra Stockholmare. Det går inte att gå hem med rullväskan från Globen, som man kunde göra i Slussen, säger Pernilla Hernborg Kirsh.

– Parkeringssituationen i Gamla stan är redan katastrofal

Pernilla Hernborg Kirsh

Kostar nära det dubbla

Vill hon nu parkera vid Medis kostar det nära dubbelt så mycket som hon parkerat för vid Slussen.

– Parkeringssituationen i Gamla stan är redan katastrofal. Straffet för att vi bor där vi bor hårdnar och det känns så orättvist. Det är inte vi som tagit beslutet att bygga om Slussen.

– När vi som bor här får cirkulera runt i stan efter parkering, alternativt köra fram och tillbaka till Globen, kostar det på i utsläpp och det går stick i stäv med stadens miljömål. Det måste vara av rena principskäl som man tagit det här beslutet, säger Pernilla Hernborg Kirsh.

Vill inte ge rabatt i Södergaragen

Stockholm parkering motiverar beslutet med att de inte bedömer det ”rimligt eller skäligt” att de boende i Gamla stan ska få parkera rabatterat på Medis eller i Stigbergsgaraget. Att de gav prisavdrag i Katarinagaraget berodde till stor del på att det där fanns relativt gott om platser.

Under tiden som Slussengaraget håller stängt vill Stockholm parkering passa på att göra en grundläggande renovering.

– Det finns ett stort underhållsbehov, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm parkering.

Planen är att lägga runt 100 miljoner på att rusta garaget. Det har bland annat varit problem med vatten som droppat från taket. Beslut är dock ännu ej taget.