Efter hotet om stängning: Badet räddas kvar

Storkyrkobadet i Gamla stan invigdes på 1930-talet.
Storkyrkobadet i Gamla stan invigdes på 1930-talet.
Jonas Gardell är en av dem som varit drivande i att badet ska vara kvar.
Jonas Gardell är en av dem som varit drivande i att badet ska vara kvar.
Jonas Gardell utanför Storkyrkobadet. Platsen där han han träffade Mark och blev kär.
Jonas Gardell utanför Storkyrkobadet. Platsen där han han träffade Mark och blev kär.
Badälskare i Gamla stan kan pusta ut. Storkyrkobadet är inte längre nedläggningshotat. Staden skjuter till de pengar som behövs för att kunna hålla det öppet.

Storkyrkobadet behöver inte stänga. Staden kommer nu skjuta till pengar för att driften av Gamla stans sista publika bad ska kunna hålla i gång, vilket Stockholm direkt var först med att rapportera.

Så sent som i november såg Storkyrkobadets framtid mycket mörk ut.

Chockhöjd avgift

Bakgrunden är att stadens fastighetsbolag Sisab kraftigt ville höja årskostnaden för driften och underhållet av badet, från 120 000 kronor till 650 000 kronor per år. En kostnad som föreningen som i dag driver badet inte har råd att betala.

I vintras sköt Södermalms stadsdelsnämnd till pengar så att badet kunde hålla sig ovanför ytan i sex månader till. Och nu meddelar alltså Olle Burell (S), skolborgarråd, att Sisab kommer skjuta till pengar under 2017 och därefter ska fastighetskontoret ta över driften.

– De 600 000 kronor som det kostar att göra de nödvändiga kortsiktiga åtgärderna vid badet har vi fått fram inom nuvarande budget. Under 2018 och 2019 ska vi fatta ett nytt beslut om renovering av hela byggnaden, och då får vi ta fram nya kalkyler, säger Olle Burell (S) till Stockholm direkt.

Ordförande är glad

Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden, är mycket glad över att badet kommer att räddas.

– Det är jätteroligt tycker jag, säger han till Mitt i.

Liberalerna, som varit drivande att behålla badet, är också glada.

– Det är mycket bra för stockholmarna om Gamla stans sista publika bad nu räddas, efter protester från bland annat Liberalerna och engagerade föreningar. Men det är svårt att förstå varför Socialdemokraterna var beredda att gå så långt för en nedläggning, trots att badet behövs både för boende och skolelever i närheten, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare i ett pressmeddelande.

Fakta

Gamla stans enda badhus

Storkyrkobadet i Gamla stan har adressen Svartmangatan 20-22.

Det har en 14 meter lång bassäng och är inrymt i källaren under Estniska skolan och simhallens valv stammar från 1750-talet.

1932 byggdes den nya Storkyrkoskolan och då inrättades ett skolbad med omklädningsrum, simhall och små porslinsbadkar med dusch ovanför varje kar.

År 1945 tillkom bastu och badet öppnades då för allmänheten och drevs länge av Stockholms stad.

Under 1980-talet kom allt färre besökare sedan bostäderna i Gamla stan hade moderniserats efter hand. Staden hade då planer på att lägga ned badet. Föreningen bildades 1990 och kallade sig Föreningen De Glada Badarna. Denna förening drev badet på kvällstid och under veckoslut. Senare ändrades namnet till Ideella föreningen Storkyrkobadarna.

Källa: Storkyrkobadarna