Här stängs vattnet av – hitta din gata

Arkivbild.
Arkivbild.
Den här veckan spolas rören i Finnsta efter klagomål om rost i vattnet. Informationen kan komma med kort varsel - så håll utkik efter informationsblad i brevlådan.

– Det finns olika ålder och material i ledningar. I en plastledning kan du aldrig få rostutfällning, men det här är järnledningar och det bildas rostavlagringar på insidan, säger Tomas Tapper som är arbetsledare för VA-driften i Upplands-Bro kommun.

Med hjälp av luft och vatten ska kommunens entreprenör blåsa ur rosten ur ledningarna i norra Finnsta. De satte igång i måndags och arbetet fortsätter under veckan.

Stängs av etappvis

Arbetet sker etappvis och allt vatten i området stängs inte av på en gång. Entreprenören bedömer efterhand hur lång tid arbetet kräver och därför kan informationen till de som berörs komma med kort varsel. Det sker genom en lapp i brevlådan.

– Dagen innan ska man ha fått veta allra senast, säger Tomas Tapper.

Arbetet startar klockan 10 på dagen för att undvika att störa morgonbestyren. Den som är hemma kan passa på att fylla dunkar eller kärl med vatten för dagens behov. För de som inte fått sina rör rensade än är det ingen fara att dricka vattnet.

Avlopp påverkas inte

Ledningsarbetet påverkar inte avloppet utan det går bra att spola i toaletten – fast då får man göra det med hjälp av vatten från en hink eller liknande.

För den som har ett större vattenbehov än man kan ordna själv går det bra att ta kontakt med kommunen.

– Våra telefonnummer finns på informationsbladet, och vi kan vara behjälpliga med en vattentank om man till exempel jobbar som dagmamma och har större behov än de som är borta och jobbar, säger Tomas Tapper.

Fakta

Gator som kan beröras

Skogsklockevägen

Vitrosvägen

Gökärtsvägen

Gulmåravägen

Brunkullavägen

Bergmyntavägen

Svalörtsvägen

Finnstabergsvägen

Hagstigen

Gullvivestigen

Mandelblomstigen

Kattfotsstigen

Lejondalsstigen

Mistelvägen

Skogsblomsvägen

Linnéavägen

Vårlöksvägen

Gärdsgårdsstigen

Hästhovsvägen

Rosenlundsvägen

Smörblomsvägen

Ginstvägen

Lejondalsvägen

Berberisvägen

Spireavägen

Syrenvägen

Källa: Upplands-Bro kommun