Tusentals på plats i city

Tusentals har kommit till manifestationen på Sergels torg på söndagen.
Tusentals på plats på manifestationen på Sergels torg på söndagen.
✔️Misstänkta terroristen hade sedan tidigare blivit utvisad och fått avslag i asylärende – var efterlyst eftersom han inte lämnat landet
✔️Ytterligare en person anhållen skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord
✔️Samtliga dödsoffren i Stockholm nu identifierade – 11-årig flicka bland de döda
✔️Fyra personer är svårt skadade, varav två intensivvårdas
✔️ Åhléns svänger – håller fortsatt stängt under söndagen.
✔️ Folkhav vid manifestationen på Sergels torg.

Den här artikeln uppdateras kontinuerligt under söndagen med det senaste i lastbilsdådet på Drottninggatan.

Här uppdaterar vi kontinuerligt under söndagen om det senaste kring lastbilsdådet på Drottninggatan.

Lördagseftermiddagen: En misstänkt bomb har hittats i lastbilen och undersöks av polisens tekniker.

Lördagseftermiddagen: Under lördagseftermiddagen gjorde polisen flera insatser kopplade till den misstänkte terroristen. På Kungsholmen omhändertas tre personer i en bil av polis. Bilen har kopplingar till den misstänkta terroristen.

Här vid Inedalsgatan på Kungsholmen stannade polisen en bil med koppling till den misstänkte terroristen. Tre personer, två män och en kvinna, som fanns i bilen omhändertogs.

Här vid Inedalsgatan på Kungsholmen stannade polisen en bil med koppling till den misstänkte terroristen. Tre personer, två män och en kvinna, som fanns i bilen omhändertogs.

I Vårberg går flera poliser in i en lägenhet och omhändertar minst två män.

En granne uppger för norska VG:  ”Det här helt overkligt. Man vet ju att de här människorna kan vara vem som helst som man ser på gatan. Men när det är ens egen granne kommer det skrämmande nära”.

✔️ 08.00: Åhléns svänger efter kritiken – håller stängt under söndagen. På lördagen kom beskedet från Åhléns city att man återöppnar butiken på söndagen – med en rea på rökskadade produkter. Det mottogs av stor kritik på butikens facebook-sida. På söndagsmorgonen kommer beskedet från butiken att man svänger efter kritiken, och att butiken håller stängt även under söndagen, rapporterar Aftonbladet.

✔️ 08.20: Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Nationella insatsstyrkan gjort en insats under söndagsmorgonen i Sollentuna. Två personer ska ha förts in till förhör, och enligt uppgift ska de två ha koppling till den anhållne 39-åringen. ”Vi har gjort en insats i Sollentuna under morgonen men utfallet av den har jag ingen kommentar till”, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.

✔️ 08.30: Närmare 10 000 personer har på Facebook attendat för sin medverkan på kärleksmanifestationen mot angreppet på Sergels torg i eftermiddag klockan 14. ”Kärleksmanifestation på Sergels torg – Stockholm står enat!” heter eventet.

✔️ 08.35: Utrikesminister Margot Wallström hyllar på Socialdemokraternas pågående partikongress i Göteborg Stockholmarnas insats efter terrordådet i sitt tal.

✔️ 09.10: Tre av fyra dödsoffren efter dådet i Stockholm är identifierade uppger nu polisen för Aftonbladet. Anhöriga är underrättade. En av de omkomna är en 11-årig flicka, rapporterar Expressen som varit i kontakt med en anhörig. På flickans skola ska man nu ha gått ut med information till elevernas föräldrar om det som inträffat. ”Skolledningen har kontakt med flickans föräldrar och de har även kontaktat oss. Det är otroligt tragiskt allt som har hänt i Stockholm”, säger skolans rektor till Expressen. Ett av offren var belgisk medborgare, skriver nu Belgiens utrikesminister Didier Reynders på Twitter.


Läs mer: Stockholm dagen efter


Aftonbladet uppger att den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws, som hänvisar till tv-kanalen VRT, rapporterar att den belgiska kvinnan var 31 år gammal och från staden Halle och var ute och shoppade på Drottninggatan. Polisens nationella kommenderingschef Jonas Hysing bekräftar för SVT att sju personer tagits in till förhör, utöver den man som anhållits.

✔️ Vid 11.30-tiden på söndagen meddelar landstinget, enligt Aftonbladet, att man fortfarande vårdar 10 patienter på akutsjukhus och att läget är oförändrat.  Fyra är allvarligt skadade, varav två vårdas på intensivvårdsavdelning. Sex är lindrigt skadade. En av de lindrigt skadade är ett barn.

✔️ Vid 12.45 på söndagen uppger polisen på polisens presskonferens har den misstänkta terroristen varit efterlyst som avvikande efter att inte ha lämnat landet efter avslag på sitt asylärende. Han ska ha varit ett av cirka 3 000 liknande ärenden.


Läs mer: Efter dådet försöker alla förstå


Polisens nationella kommenderingschef Jonas Hysing:

”Det vi vet är att 2014 ansökte han om uppehållstillstånd i Sverige. I juni 2016 avslogs ansökan och Migrationsverket fattar beslut om utvisning.”

Blommor fortsätter läggas på polisbilar i city. Bilden är från söndagen inför manifestationen på Sergels torg.

Blommor fortsätter läggas på polisbilar i city. Bilden är från söndagen inför manifestationen på Sergels torg.


Läs mer: Jenny drog igång #openstockholm


✔️Vid 12.45 på söndagen uppger polisen att två av de fyra döda är svenska medborgare. En avliden är belgisk medborgare, en avliden är brittisk medborgare. Samtliga fyra avlidna är nu identifierade.

✔️ Vid 12.45 på söndagen uppger polisen att ”knappt fem” personer i nuläget är frihetsberövade i ärendet. Man hållit 500 förhör under helgen kopplat till förundersökningen om terrordådet.

✔️ Vid 12.50 på söndagen rapporterar bland annat Aftonbladet att ytterligare en person misstänks för brott i den pågående terrorutredningen. Enligt handlingar från Stockholms tingsrätt är brottsrubriceringen ”brott mot rikets säkerhet”, skriver Aftonbladet. Den misstänkte personen anhölls klockan 08.45 i morse och sitter nu på häktet Kronoberg på Kungsholmen i Stockholm.

✔️ Vid 12.50 på söndagen uppger polisen att mannen uttryckt sympatier för extrema organisationer, däribland terrorsekten IS.

 

Tusentals har kommit till manifestationen på Sergels torg på söndagen.

Tusentals har kommit till manifestationen på Sergels torg på söndagen.

✔️ Vid 13.50 uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att den andra person som anhållits, är skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord.

✔️ 14.00: Kärleksmanifestationen på Sergels torg är igång. Initiativtagaren Damon Rasti håller ett rörande tal om hur han för 30 år sedan kom till Stockholm på flykt från kriget, och kallar Stockholm ”världens bästa stad” och att vi tillsammans måste besegra de ”monster” som inte vill att vi fortsätter bli bättre.

Polisbilar blir överrösta av blommor i city under söndagen.

Polisbilar blir överrösta av blommor i city under söndagen.


Läs mer: 12-årige Leon kastade sig undan lastbilen


Stora jubel och applåder när Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård hyllar polis, räddningstjänst och vården.

Pernilla Fagerström, reporter på Mitt i, är på plats:

– Det är mycket stämningsfullt, människor är påtagligt rörda. Alla hyllar Stockholm och stockholmarna.

✔️ 15.10: Brittiska UD går ut med bild på Chris Bevington, den brittiske medborgare som dog i attacken. Pappan John Bevington säger i ett uttalande via UD: ”Vi är alla förkrossade över vår begåvade, passionerade och omtänksamma son Chris som plötsligt och tragiskt dött. En underbar make, son, pappa, bror och nära vän för så många. Familjen ber nu om att få sörja i fred i den här oerhört svåra stunden.” Medier har fått tillstånd att publicera bilden.

Chris Bevington, en av de avlidna i attacken.

Chris Bevington, en av de avlidna i attacken.

 

✔️ Den här artikeln uppdateras kontinuerligt under söndagen.