Vargen stannade på Södertörn under sommaren

Misstänkta vargen, fångad på bild Johan Waller i måndags, nära Skutans gård.
Misstänkta vargen, fångad på bild Johan Waller, nära Skutans gård.
Jenny Nordqvist på Dalarö fick vargen på bild när den kom in på hennes tomt.
Jenny Nordqvist på Dalarö fick vargen på bild när den kom in på hennes tomt.
Vargen verkar ha gjort sig hemmastadd på Södertörn. Den rör sig fortfarande i området och sågs senast strax söder om Tyresta nationalpark.

– Vargtiken kom till Södertörn den 6:e juni och i början rörde hon sig fram och tillbaka över Södertörn. Men nu verkar hon ha stannat lite just i området söder om Tyresta Nationalpark. Senaste signalen var från en position mellan nationalparken och Sandemar, säger Arne Söderberg på enheten för naturvård på länsstyrelsen.

Sedan i början av juni har vargen rört sig över Södertörn. Vargtiken som är försedd med en GPS-sändare har bland annat besökt Lissma, Salem och Dalarö.

Varit i radioskugga

Länsstyrelsen kan få in signaler en gång om dagen, som visar var vargen befinner sig. Men eftersom den går via GSM-nätet behöver sändaren ha bra kontakt med nätet för att kunna skicka en signal. Mellan den 3:e-27:e juli var vargen i radioskugga vilket ledde till att man inte kunde se vart den befann sig.

Men i tisdags fick de signal om att hon fortfarande var kvar i området.

– Hon har varit i en utvandringsfas och letar efter ett eget område där hon kan träffa en hanvarg och bilda ett eget revis,  säger Arne Söderberg, som själv har sett vargtiken vid två tillfällen.

Är det troligt att vargtiken blir kvar på Södertörn?

– Vi vet inte, hon kanske väntar på att en hanvarg ska komma till henne. Men sannolikheten för att en hanvarg ska ta sig till Södertörn är inte stor. Det är ganska svårt att ta sig in. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Arne Söderberg.

På webbsidan rovobs.se kan du rapportera om du har sett vargen och du kan även läsa om andra observationer från allmänheten där.

Har du sett vargen och har bilder, hör gärna av dig till oss på haninge@mitti.se