ANNONS

Här stannar rulltrapporna oftast

Slussens rulltrappor stannade oftast i vintras.
Slussens rulltrappor stannade oftast i vintras.
Vilken tunnelbanestation ska du undvika om du vill slippa stillastående rulltrappor? Mitt i listar de stationer på Söder som drabbats värst i vinter.
ANNONS

Det är ingen ovanlig syn, speciellt inte under vintern. En rulltrappa har stannat och det bildas långa köer av trötta och stressade människor i morgonrusningen. Det är inte bara rulltrappan som stannat, allt annat bromsas också upp.

Kan ta tid

– När en rulltrappa går sönder kan det ibland ta tid att få fram reservdelar. Livslängden på en rulltrappa är uppåt 30 år, och för vissa äldre rulltrappor finns inte reservdelar som hyllvara utan måste först tillverkas, för just den rulltrappa där de ska sättas in, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Just nu håller SL på att byta ut stora delar av rulltrapporna, som nu har några år på nacken.

71 stopp vid Slussen

– Trafikförvaltningen har avsatt 1,5 miljarder för utbyten av rulltrappor och hissar, och arbetet med utbyten kommer att pågå en bit in på 2020-talet. Under de senaste tre åren har vi bytt 61 rulltrappor. Under 2017 kommer ytterligare 25 att bytas, säger Keisu.

Att det ofta är problem med stillastående rulltrappor under vintern beror bland annat på att mycket grus släpas in och fastnar.

I vinter har Slussen varit extra hårt drabbad av stopp. Resenärer som tagit vägen via stationen har sammanlagt 71 gånger möts av stillastående rulltrappor.

LÄS MER: 4 700 personer passerar här under en kvart

Fakta

Så ofta stod rulltrapporna stilla på Södermalm

Antal stopp under perioden 1 november 2016 – 31 mars 2017

  • Slussen: 71
  • Skanstull: 54
  • Mariatorget: 32
  • Stockholms södra: 22
  • Medis: 21
  • Zinkensdamm: 20
  • Hornstull 20

Siffrorna är en sammanställning av alla rulltrappor på respektive tunnelbane-/pendeltågsstation.

Källa: SL