”I dag stannar all sophämtning i Stockholm”

Den vilda sopstrejken fortsätter.
Den vilda sopstrejken fortsätter.
Över 1 300 klagomål har kommit in till staden på grund av den vilda sopstrejk som drog i gång förra veckan. Och nu uppger Reno Nordens lokala fackklubb att konflikten inte lösts – utan utökats.
– Om det stämmer är det väldigt allvarligt, säger Katarina Johansson vid Stockholm vatten och avfall.

Ett 50-tal sopåkare vid Reno Norden gick ut i strejk i onsdags förra veckan och även kollegor från renhållningsföretaget Liselotte Lööf var på plats vid Reno Nordens kontor i Älvsjö för att visa sitt stöd för de strejkande sopåkarna. Fackförbundet Transport står däremot inte bakom strejken.

Nu går den lokala fackklubben på Reno Norden ut i ett pressmeddelande och säger att även Liselotte Lööfs områden står still. Vilket då skulle innebära att hela Stockholms sophämtning avstannar.

– Jag kan inte kommentera mer. Allt vi har att säga står i pressreleasen, säger den lokala fackordföranden Jan Spanedal.

”Väldigt allvarligt om det stämmer”

– Vi har hört det ryktet men inte fått det bekräftat av Liselotte Lööfs ledning. Om det stämmer så är det väldigt allvarligt, sade Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avlopp vid 13-tiden på måndagen.

På eftermiddagen fick hon dock besked om att deras sophämtning hade dragit i gång efter lunch.

– De stod vid Vanadisberget fram till klockan 14, det är de uppgifter vi har fått.

Hon berättar att Reno Norden har kört med annan bemanning under tiden som ordinarie personal har strejkat och att det under helgen kom in färre klagomål än väntat.

– Men i dag har det kommit 1 300 reklamationer, säger hon. Det är ett problem när man har helt ny personal. Det är svårt att hitta soprum som finns inne på bakgårdar eller i källare och där det kan behövas båda två och tre olika nycklar för att komma in.

De uppmanar nu sina kunder att höra av sig med kontaktuppgifter för att kunna hjälpa de sopåkare som kör rutterna i stället för de strejkande sopgubbarna att hitta rätt.

– Och att de använder matavfallsinsamlingen. Har man ingen själv så kan man fråga sin granne. Den är kostnadsfri och bolaget som sköter den hämtningen berörs inte av strejken.

Nycklarna är nyckelfråga

Sopåkarnas nyckelknippor är centrala i konflikten. Inför en ny upphandling som ska göras vill Reno Norden inventerar och märker upp de nycklar som sopåkarna använder i sitt dagliga arbete – något som i förlängningen skulle kunna innebära att andra personer skulle kunna göra deras jobb. Någon sådan inventering går sopåkarna dock inte med på.

”Sopgubbarna använder nycklarna till Stockholms soprum som ett utpressningsmedel i de pågående löneförhandlingarna”, skrev Reno Norden i ett pressmeddelande förra veckan. De har nu tagit ärendet till Arbetsdomstolen.

Mitt i har utan resultat sökt Liselotte Lööfs koncernchef Ola Claesson samt Reno Nordens vd Peter Ekholm.

Fakta

Reno Nordens områden i Stockholm

Älvsjö
Enskede
Årsta
Farsta
Vantör
Bromma
Åkeshov
Råcksta
Hässelby
Tensta
Rinkeby
Kista
Spånga
Vällingby
Järfälla
Kungsholmen
Lilla Essingen
Norrmalm
Vasastan
Östermalm
Fakta

Områden i Stockholm där Liselotte Lööf ansvarar för hämtningen

Skärholmen
Mälarhöjden
Enskede
Södermalm
Norra Djurgården och delar av Östermalm
Gamla stan
Stora Essingen