Stans största P-hus byggs nu i Hagastaden

En halv miljard och tusen parkeringsplatser. Nu kommer Hagastadens p-hus närmare.
En halv miljard och tusen parkeringsplatser. Nu kommer Hagastadens p-hus närmare.
P-huset ska ligga under Norra Stationsparken.
P-huset ska ligga under Norra Stationsparken.
Nya enorma P-huset i Hagastaden är snart verklighet. Även om det har krympt och blivit billigare blir det ändå stans största.

Nu på måndag 11 september väntas Stockholms stadshus AB godkänna ett genomförandebeslut som innebär att 570 miljoner kronor investeras och att tusen p-platser under jord skapas i Hagastaden.

Bygget har redan smygstartat eftersom det behövde inledas i ett tidigt skede så bostäder ovanför kunde skapats. Men nu får Stockholm parkering resten av pengarna så att stans största parkeringshus kan byggas.

– Det är vår största investering någonsin. Både till kronor och till platser. Tidigare tyckte vi att p-hus med 200 platser var stora. Nu pratar vi om tusen platser, så det är en väldigt stor anläggning, säger Christian Rockberger, vd på Stockholm parkering.

Blivit mindre

Tidigare har projektet innehållit 1340 platser och skulle kosta 740 miljoner kronor. Men huset har krympt eftersom parkeringsnormen för området 2015 ändrades från 0,7 platser per hushåll till 0,5 platser per hushåll. Men med tusen platser är det alltså fortfarande störst i Stockholm stad.

P-huset i Hagastan ska ligga under Norra Stationsparken.

Med 1000 p-platser kan 2000 lägenheter byggas i Hagastaden.

– Det är vårt bidrag till ett växande Stockholm och det tycker vi är spännande, säger Christian Rockberger.

När kan alla tusen platser användas?

– Det beror på byggandet i Haga i stort. Det kan bli förskjutningar som vi inte äger, men just nu är tidsplanen 2020.