ANNONS

”Står i pyjamas och borstar tänderna”

Tyskar, holländare och fransmän vill ha nära till Djurgården och parkerar sina husbilar på Strandvägen.

Men faktum är att campingen är förbjuden.

– Det står folk i ­pyjamas och borstar ­tänderna, ­säger Östermalmsbon Johan Macéus.
ANNONS

Böda, Gekåsbyn och Kneippbyn.

Nu kan du lägga till ett nytt namn i campinglistan: Strandvägen – Sveriges kanske flådigaste campingplats.

– Det hör av sig en del medborgare med synpunkter. Framför allt boende som är missnöjda med att Strandvägen används som campingplats, säger Erik Johansson, pressansvarig på trafikkontoret.

Husbilar från hela Europa står på Strandvägskajen. Men att sova i bilen och smälla upp bord och cyklar bredvid den kan faktiskt vara ett brott mot ordningslagen.

En av dem som har märkt av att husbilarna breder ut sig är Östermalmsbon Johan Macéus.

– På kvällarna ser man att det är mycket folk i bilarna och på morgonen är rullgardinerna ned­dragna. Och då står det också folk och borstar tänderna i pyjamasen, säger han.

– Jag tror inte turisterna gör det med illvilja utan att det inte framgår att man inte får campa där. Men för oss som bor där blir det så mycket färre p-platser när det står 10-30 husbilar som dessutom tar upp fler platser för att de ­ställer upp cyklar och bord också, säger Johan Macéus.

Aulis och Ann-Sofi har åkt med sin husbil till Strandvägen från Finland med sonen Rudolf.

– Det är billigt och tryggt att stå här inne och det är nära till allt. Vi har bara sovit en natt vilket jag nog inte heller tycker är att campa. Men att det är förbjudet att ställa upp bord förstår vi, säger familjen innan de drar till Junibacken.

ANNONS

Staden vet inte exakt hur stort campingproblemet är, men man väntar sig många husbilar även i år och har därför sagt åt p-­vakterna att hålla koll.

– Det är i första hand en ­polisiär fråga att övervaka att campingförbudet följs. Det vi kan göra från stadens sida är att informera om hur och var man får parkera vilket våra p-vakter också gör. Däremot kan de inte bötfälla någon för detta. Men om staten ger oss den möjligheten är det inget jag skulle säga nej till, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

polisen Daniel Granström med ansvar för Östermalm tror inte att myndigheterna kommer att ingripa mot dem som bara sover i bilarna eftersom man inte anser att de stör någon.

Men man håller nu koll på camparna så att de inte smäller upp bord och cyklar på parkeringen.

– En polispatrull var på plats förra tisdagen och kunde konstatera att det sannolikt befann sig människor i husbilarna, men att det inte kunde stå i proportion att väcka dessa klockan tre på natten, säger Daniel Granström.

10-30 husvagnar står uppradade på Strandvägen, som har blivit en populär campingplats för turister

På kvällarna ser ­ man att det är ­mycket folk i ­bilarnaJohan Macéus

Fakta

Oklara regler om bilsovande

Enligt Stockholm stads lokala ordningsföreskrifter får camping inte ske på offentlig plats.

Om detaljplanen säger att det ska vara en parkering får platsen bara användas som parkering, och inte en camping. Camparna får då inte övernatta i sina bilar.

Det är dock okej att ta platsen i anspråk tillfälligt om man inte stör omgivningen – och polisen anser inte att de som bara sover på Strandvägen stör.

Källa: polisen, stockholms stad