Här står han öga mot öga med vargen

Nytt vargmöte: Oliver Devay, 44, hamnade öga mot öga med vargen i Tyresta, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. "Min hund morrade, då morrade och fräste vargen tillbaka", säger Oliver till Mitt i.

Det var vid 18-tiden på onsdagen som Oliver Devay, 44, från Handen var ute och plockade svamp i Tyresta med sin bror och sin terrier.

Efter att de hittat en karljohansvamp gjorde en snart en helt annan upptäckt.

Plötsligt stod de öga mot öga med vad som sannolikt var Södertörnsvargen, vilket Aftonbladet först berättade om.

Det var lite skrämmande först, min hund var ju lös

Oliver Devay tog snabbt upp mobilen och filmade tiken. På filmen (se högst upp i artikeln) förefaller vargen vara lugn och nyfiken.

Oliver Devay har själv jägarlicens och är väldigt naturintresserad.

– Det var lite skrämmande först, min hund var ju lös. Varghonan ”smögsprang” mot oss, och stannade väl fem sex meter ifrån. Hon stirrade bara som en varg kan stirra, med konstiga ögon. Hon var väldigt koncentrerad på min hund, och mest intresserad av honom, berättar Oliver Devay.

Plötsligt bara stod hon där igen, fem sex meter ifrån

– Jag tog upp hunden i famnen. Då morrade min hund på vargen, vargen morrade och fräste tillbaka. Sedan sprang den iväg, men kom tillbaka. Så gjorde den fyra fem gånger. Hon kom tillbaka både bakifrån och från sidan. Plötsligt bara stod hon där igen, återigen fem sex meter ifrån, säger Oliver.

Även andra okopplade hundar fanns i skogen vid den här tidpunkten, enligt Oliver.

– En kvinna hade problem att kunna koppla alla sina hundar, säger han.

Men någon direkt konfrontation med någon hund och varg blev det aldrig.

Oliver Devay, hans hund och bror stötte på vargen mitt under svamppromenaden.

Oliver Devay, hans hund och bror stötte på vargen mitt under svamppromenaden.

– Vargen var mer rädd för oss än vi för den. Man ska inte vara rädd, men jag tycker att folk och hundägare ska ha respekt för vargen, det är trots allt ett vilddjur och de är oberäkneliga.

Det var första gången Oliver Devay stötte på vargen.

– Jag tror såklart att hon kan bete sig lite olika från gång till gång, till exempel om hon inte fått tag på mat i en vecka eller flera dagar, säger han.

Efter ett tag tyckte Oliver och hans bror att vargen blev påstridig med att hela tiden sticka och sedan komma tillbaka.

– Vi ville ju fortsätta plocka karljohansvamp, ”nu räcker det”, tänkte jag. Jag gick mot henne med bestämda steg och klappade hårt i händerna och då försvann hon till sist. Man ska visa en bestämd attityd, tycker jag, men ha respekt för den, säger Oliver.