Starbrink (L) om misstänkt fusk: ”En skandal”

Anna Starbrink
Anna Starbrink (L).
Landstinget misstänker att en stor vårdgivare fuskat med rapporteringen av utförd vård. Landstingsrådet Anna Starbrink (L) säger nu till Mitt i Stockholm att det handlar om ett företag som är avtalad som extern vårdgivare.
– Det är helt oacceptabelt om man inte följer regelverket, säger Starbrink (L).

På tisdagen gick Stockholms läns landsting ut med att förvaltningen valt att inleda en så kallad ”fördjupad granskning” av en vårgivare inom gynekologi.

Chefsläkare Johan Bratt ville inte uttala sig om det var en extern verksamhet eller landstingets egna.


Läs mer: Misstänkt fusk – landstinget granskar journaler


Nu berättar däremot Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, att det rör sig om ett företag som är en ”ganska stor” aktör inom Stockholmsvården.

Starbrink (L) välkomnar förvaltningens granskning.

– Så fort vi får en indikation så ska vi granska. Jag vill inte hänga ut det här företaget förrän vi vet om det finns några problem eller inte, säger Anna Starbrink (L).

Jag vill inte hänga ut det här företaget förrän vi vet

Hon bekräftar att det rör sig om ett externt företag men hon vill inte ”bli alarmistisk”.

– Om det visar sig att det begåtts felaktigheter här medvetet då ska det rättas till och det är helt oacceptabelt om man inte följer regelverket.

Den externa vårdgivaren har rapporterat in uppseendeväckande mycket av en viss typ av vård.

Kan kräva tillbaka pengar

Det kan handlar om ett rent tekniskt fel, men det kan också röra sig om ett försök att rapportera vård som aldrig blivit utförd eller att vård har utförs som det egentligen inte fanns behov av.

Då kommer vi göra en stor process av det för att få tillbaka pengar

Detta för att få ut mer ersättning från landstinget.

– Om det är så att man registrerar fel för att få ut mer pengar eller överbehandlar patienter på ett sätt som är oanständigt då är det här en skandal. Då kommer vi göra en stor process av det för att få tillbaka pengar som man tillskansats sig på ett felaktigt sätt, säger Anna Starbrink (L).

– Men det blir nästa steg. Vi är inte där än utan vi måste veta att det faktiskt är något som är fel.

Efterlyser regelbunden granskning

Alliansen föreslår i kommande budget att öka uppföljning och kontroll av vården. Oppositionsrådet Dag Larsson (S) tycker inte det är tillräckligt.

– Jag tycker man ska se över det där en vända till. Merparten av det vi upptäcker i dag beror på att en patient slagit larm, säger Larsson (S).

Han efterlyser en större regelbundenhet i granskningen av extern vård. Risken är ökad byråkrati.

– Det är ett problem. Vi har mycket privata vårdgivare i Stockholm och vi måste komma ihåg att de inte gör det här av godhet. De är här för att tjäna pengar, säger Dag Larsson (S).