Starbrink, (L), ger svar om vårdcentralen

Anna Starbrink
Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.
Handens vårdcentral drabbades av sjukskrivningar under slutet av året.
Handens vårdcentral drabbades av sjukskrivningar under slutet av året.
Efter att telefonsvararen meddelade att inga läkartider kunde ges i på handens vårdcentral i december skrev kommunstyrelsens ordförande ett brev till landstingsrådet Anna Starbrink, (L). Hon svarar nu på kritiken.

Efter flertalet sjukskrivningar under slutet av året fick Handens vårdcentral slut på planerade läkarbesök i december, vilket Mitt i Haninge kunde berätta i går.

När kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg, (S) fick höra talas om det telefonsvararmeddelande som Haningebor möttes av när de ringde till vårdcentralen skrev hon ett brev till hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink, (L).

Landstingsrådet har nu svarat på mejlet och skriver bland annat att telefonsvararmeddelandet var olyckligt formulerat, men att det nu tagits bort.

I en kommentar till Mitt i Haninge säger hon också:

– Vårdcentralerna är navet i hälso- och sjukvården, och det är viktigt att tillgängligheten är hög. Jag är bekymrad över de problem som drabbat Handens vårdcentral i december, men jag vet att de generellt har en god tillgänglighet och jag har förtroende för att de arbetar intensivt med att lösa situationen, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

I brevet frågade Meeri Wasberg, (S) om landstinget tycker att Haningebor är mindre värda än övriga länsmedborgare. Starbrink, (L) menar dock att Handens vårdcentral uppfyller vårdgarantins krav, om läkartid inom sju dagar, i högre grad än länssnittet. Hon påpekar också att Handens vårdcentral får ytterligare 1,2 miljoner att röra sig med nästa år.

– Att alla ska få vård när de behöver är högt prioriterat i landstinget. Därför gör vi under 2018 en särskild satsning på 160 miljoner kronor för att skapa en ännu bättre tillgänglighet. Pengarna ska användas dels som stimulansmedel för de vårdcentraler som har god tillgänglighet, dels för att t.ex. kunna anställa fler ST-läkare, säger Anna Starbrink (L).