Stark lukt avslöjade stor knarkgömma

Grannarna slog larm när de kände en stickande lukt i trappuppgången i Rågsved. Under en soffa och i frysen i en av lägenheterna hittade polisen 38 kilo amfetamin. Nu åtalas tre män för grovt narkotikabrott.

Det var i oktober som spaningsenheten Grova brott i söderort bestämde sig för att bevaka en lägenhet i Rågsved. Grannar hade då hört av sig och klagat över en stickande stark lukt i fastigheten.

Några dagar senare slog polisen till. Under soffan i den lilla tvårummaren fann de 19 påsar med sammanlagt 36 kilo amfetamin fördelat i två väskor. I frysen låg ytterligare en påse med drygt två kilo av drogen.

Tre personer med anknytning till lägenheten greps i samband med, eller kort efter, tillslaget

– Det här är i storleksordningen stort. Det är exceptionellt att man hittar så mycket i en lägenhet, säger åklagaren Johnny Järlefelt.

Värdet på narkotikan beräknas till omkring sju miljoner kronor i missbrukarledet.

Utöver fingeravtryck och dna-spår som binder männen till lägenheten har två av dem erkänt i polisförhör att de hanterat eller känt till narkotikan.

Men samtliga hävdar att amfetaminet tillhör någon annan.

– Jag kommer inte att berätta, jag måste ta hänsyn till mitt eget liv och mina barns liv, har en av dem sagt i förhör.

Männens kontakt med varandra, bland annat på olika spelklubbar, har kartlagts under utredningen.

Bland åklagarens bevis finns ett antal sms från en av männens mobiler där kodordet ”middag” återkommer ett flertal gånger. Sms-konversationerna misstänks handla om narkotikaförsäljning. I ett av meddelandena skriver en av männen: ”Jag gick med en sådan middag i dag. Innan det hade jag gett några sådana små middagar som presentation. Nu har jag kvar 0.89.”

– Jag anser att det finns tillräckliga skäl för att åtala alla tre, sedan är det upp till domstolen att avgöra om de gör samma bevisvärdering som jag, säger Johnny Järle­felt, som i övrigt inte vill kommentera ärendet.

Rättegången inleddes i torsdags i Södertörns tingsrätt.

Fakta

Största beslaget hittades i Helsingborg

Amfetamin är ett centralstimulerande medel som ger eufori och en känsla av ökad energi.

Det största beslaget av amfetamin i Sverige är 158 kilo. Det skedde i en lägenhet i Helsingborg förra året efter lång spaning och samarbete med europeisk polis.

Under 2012 beslagtog Tullen sammanlagt 138 kilo amfetamin och 33 kilo metamfetamin. Statistiken för polisens beslag 2012 är inte färdigställd.

Källa: Polisen