ANNONS

Stark oro när Bäckebo tvingas flytta

När den här kvinnan kom till Bäckebo var hon starkt medicinerad och vågade inte åka bil utan att ligga bakom föraren. Processen att lita på personalen har tagit flera år. Nu gör hon dagliga promenader med gruppboendets hund.
När den här kvinnan kom till Bäckebo var hon starkt medicinerad och vågade inte åka bil utan att ligga bakom föraren. Processen att lita på personalen har tagit flera år. Nu gör hon dagliga promenader med gruppboendets hund.
Bäckebo har varit en trygg punkt för ett antal mycket känsliga vuxna funktionshindrade i över 20 år.

Nu flyttas deras dagliga verksamhet eftersom den är för dyr för kommunen.

- Det är katastrof för min son, säger Berit Billefält, mamma till en 47-åring.
ANNONS

Gruppboendet Bäckebo i Söderhall har drivits av Bettan Brozin i 24 år. Här har ett litet antal mycket känsliga psykiskt funktionshindrade fått en trygg punkt. Nu hotas tryggheten när kommunen inte förlänger avtalet med daglig verksamhet eftersom den anses vara för dyr. Nu ska de boende från slutet av november delta i kommunens verksamhet och kanske behöva åka till centrala Vallentuna dagligen.

De kommer att få bo kvar på gruppboendet i Söderhall. Men Enligt Bettan Brozin innebär en dagverksamhet med ny personal och på ett nytt ställe ett enormt ingrepp i sköra rutiner.

– Det här är ett boende på brukarnas villkor. Det har tagit flera år att bygga upp rutiner så att de kan må bra. De är jättekänsliga för förändringar och det vore förödande att flytta på dem, säger Bettan Brozin.

Men socialchefen i Vallentuna, Gunilla Ålander tror att övergången kommer att gå bra.

– Det är inga konstigheter vi har inget avtal med dem och då är vi skyldiga att ordna med daglig verksamhet. Vi har jättebra verksamheter. Jag är inte alls orolig för det. Vår personal kommer att besöka Bäckebo för att få en mjuk övergång, säger hon.

Men någon smidig övergång tror inte föräldrarna till de boende på – tvärtom.

– Kommunen tar inte vår oro på allvar. Det är katastrof för min son och helt ogenomförbart. Han är självdestruktiv och utåtagerande, säger Berit Billefält, mamma till en 47-årig som med psykotisk autism.

Hon och tre andra föräldrar till boende på Bäckebo – Ann Sjöblom, Hans Bager och Lars Lind är mycket oroliga för den förestående förändringen.

– Min dotter har inte gjort annat än att flytta i hela sitt liv. Nu trivs hon och behöver inte ens mediciner. Oro är ett svagt ord. Jag sover inte på nätterna längre, säger Ann Sjöblom.

ANNONS

Alla fyra ser tillbaka på ett liv fyllt av kamp för de handikappade barnen. De berättar om ständiga flyttar och tung medicinering. På Bäckebo är de överens om att deras barn hart fått lugn och ro. Alla är äldre och känner oro för vad som ska hända med deras barn när de själva är borta.

Fakta

Har tidigare varit nedläggningshotat

I mars i år beslöt Vallentuna kommun sig för att inte förnya avtalet med Bäckebo att driva daglig verksamhet för de boende.

Boendet lämnade in ett anbud där dagspriset för varje boende översteg kommunens pristak med 200 kronor. Sammanlagt skulle det röra sig om ungefär 50 000 kronor per år och brukare.

– Det är mycket pengar. Men jag hade varit beredd att förhandla, säger Bettan Brozin.

Bäckebo var nedläggningshotat 2013. Då protesterade föräldrarna och företaget förhandlade med kommunen och fick stanna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.