Stark reaktion på ny bok om Fältöversten

Jonas Malmborgs bok ”Fältöversten” kom ut i handeln den 11 januari och har uppmärksammats i flera medier, även i Lokaltidningen Mitt i. När författaren veckan efter boksläppet skulle prata om sin debutroman på Östermalms bibliotek i Fält-översten blev mottagandet stormigt.

– Framför allt en person i publiken var missnöjd med innehållet i boken, säger Malin Törnquist, enhetschef för biblioteket.

I boken skildras centrum- och bostadskomplexet under 1980-talet. Den handlar bland annat om ”Fältagänget”, med tonåringar från trasiga hem i Fältöversten som satte skräck i stadsdelen.

Det var när författaren under intervjun på biblioteket började tala om hur platser som Sergels torg och en metadonklinik på Söder väckte minnen hos honom, som en av deltagarna fick nog.

– Plötsligt exploderade en kvinna och frågade högt ”vad har detta med Fältöversten att göra”, berättar Jonas Malmborg.

Kvinnan ska inte alls ha känt igen sig i bokens beskrivning av Fältan och lämnade lokalen. Enligt Jonas Malmborg ska några i publiken ha sagt åt författaren att han borde skämmas och att han målat upp deras bostäder som ett tillhåll för ”patrask”, ”narkomaner” och ”socialfall”. Något han förnekar.

– Jag har aldrig haft för avsikt att måla upp Fältöversten på det sättet. Jag har aldrig påstått att alla var socialt utsatta där, och man måste förstå att det här är fiktion, säger han.

Det var fullsatt och mellan 50 och 55 personer i publiken. Under frågestunden efteråt visade det sig att flera var missnöjda med hur Fältöversten framställs. Att boken skulle röra upp känslor var Jonas Malmborg beredd på.

– Det måste en författare vara. Men det gäller att stå för det man skriver och det gör jag, säger han.

Från bibliotekets sida var man mer överraskad.

– Vi blev lite tagna på sängen att det väckte så starka känslor, och var lite skakade. Men biblioteket är en plats för diskussion, säger Malin Törnquist.

Man måste förstå att det här är fiktion.Jonas Malmborg Författare