Starka reaktioner efter halshuggen docka

Så här ser Oskar ut nu, utan huvud.
Så här ser Oskar ut nu, utan huvud.
Så här såg Oskar ut från början.
Så här såg Oskar ut från början.
Efter att ha överlevt decennier i ett skyltfönster på Östermalm har dockan Oskar nått sitt livs ände på Lidingö. Men hoppet lever om att han ska återfå sitt huvud.

Skyltdockan som sedan ett par månader har varit del av en installation på Gåshaga Marinas område blev förstörd under helgen. Den frackklädde mannen Oskar sitter numera i ekan utan huvud, berättar en inte så ledsen varvsägare Anders Almén.

– Vi trodde själva att installationen inte skulle klara så många dagar. Nu var det ett gäng ungdomar här i helgen som blev nekade att komma in på vår restaurang. Då gick väl deras ilska ut över Oskar.

Innan dockan blev båtman på Lidingö stod den i många år i ett skyltfönster på Östermalm, berättar Anders Almén, som kom över fyndet när radioaffären skulle slå igen.

– Oskar hette han och hade stått där i 30-40 år. Vi byggde om honom så att han skulle kunna sitta ned i båten. Sedan har vi ändrat lite under tiden. Han har fått köra motorn, ro, fiska och dricka en pilsner. Det blev lite av en snackis här i Gåshaga.

På Facebook är det många som har reagerat på Oskars halshuggning. ”Ni som sett något, tipsa polisen!”, ”Blir så förbannad”, Förr fick vi ha sånt här i fred och glädjas åt skaparkraften. Vad händer och varför?”, låter några av kommentarerna. En annan blir förvånad över att den nuvarande huvudlösa roddaren inte var avsikten: ”Oj, jag trodde det skulle vara så! Trist”.

Anders Almén tar dock det hela med ro.

– Dockan får stå kvar så länge. Sedan kanske det blir en ny skyltdocka. Eller så kanske Oskar får tillbaka sitt huvud.