ANNONS

Starka reaktioner efter skolskandal

Skandalen på Kristinaskolan i Täby har väckt reaktioner.

Efter Mitt i:s avslöjande förra veckan har många hört av sig.

– Jag är förvånad över att ingen gjort något, säger en läsare.
ANNONS

Förra veckan kunde Lokaltidningen Mitt i avslöja att Kristinaskolan varit en riktig kassako för de tidigare ägarna. Sedan 2006 har 31 miljoner lyfts ur verksamheten med hjälp av koncernbidrag och aktieutdelningar. Detta samtidigt som Skol­inspektionen pekat på mycket stora brister.

Bland annat har det saknats behörig personal, läro­medel och vissa barn har fått ta med sig egen mat till luncherna. Efter avslöjandet har många reagerat.

– Vi är många föräldrar som haft våra barn där och lider oerhört när vi påminns om hur dåligt allt sköttes, skriver Johan Larsson, vars barn var en av eleverna under tre års tid.

En annan förälder är framförallt upprörd över vad som hänt med den extra skolpeng som skulle användas för särskilt stöd.

– Jag tycker att det är skandal att våra barns höga tilläggsbelopp hamnade i ägarnas fickor, jag är förvånad att ingen gjort något.

Sedan i mars har skolan en ny ägare. En pappa skriver i ett mejl till Lokaltidningen Mitt i att den nya ledningen tagit till sig av Skolinspektionens kritik och gjort ”fantastiska förändringar” under hösten.

– Det har skett en enorm uppryckning, skriver pappan.

Flera läsare undrar varför kommunen inte gjort något trots kritiken som funnits. Enligt Patrik Forshage, utbildningschef på Täby kommun, har åtgärder vidtagits.

– Vi har gjort allt som står i vår makt i form av återkommande möten med skolledningen där vi följt upp de synpunkter och klago­mål vi fått ta del av, säger han.

ANNONS

Svenska kommuner har insynsrätt i friskolorna men kan exempelvis inte stänga ner en verksamhet. Den makten har bara Skol­inspektionen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.