Starkare i grupp än ensam

Varje tisdagskväll träffas ett drygt tiotal tjejer för att ge sig ut i Sandaspåret.
Varje tisdagskväll träffas ett drygt tiotal tjejer för att ge sig ut i Sandaspåret.
Löpträning behöver inte vara en ensam kamp mot backar och krön.

Allt fler ser att gruppträning ger gemenskap och ökad motivation, menar Christina Hamrin som leder tjejgruppen B.a.b.y runners i Väsby.

– Vi springer hellre än fikar. Att springa i grupp ger så mycket mer än bara löpningen, säger hon.

Plusgrader, barmark och vårluft får många att känna att löpar­suget är tillbaka. Varje tisdagskväll träffas ett drygt tiotal tjejer för att ge sig ut i Sandaspåret.

Nätverket B.a.b.y runners finns på 25 orter runt om i hela Sverige och erbjuder gratis löpträning för kvinnor. Namnet har inget med barn och mammor att göra utan bokstäverna står för en idé om att vara stark och leva hälsosamt och kommer bland annat av orden balanced body.

Gruppen är en mötesplats för alla som är intresserade av hälsa och motion, säger Christina Hamrin som leder gruppen med löpare i Väsby.

– Det ger en kraft att komma iväg när man är en grupp. Och så blir man trygg av att ha sällskap. Det är många tjejer som är rädda för att springa i mörkret.

Oavsett hur snabb man är eller hur långt man orkar springa är man välkommen att hänga på.

– Nu är de flesta i gruppen redo att pröva fler övningar. Vi ska förbättra löparsteget och i går började vi med intervaller i backe, säger Christina Hamrin.

En av dem som hittat tillbaka till löpningen tack vare gruppen är Camilla Olsson, 40. Hon har ett maraton på meritlistan men skadebekymmer tvingade henne till ett längre uppehåll.

– Jag har alltid tyckt om att springa men jag har haft lite svårt att komma igång och motivera mig själv. Med den här gruppen får man draghjälp, säger hon.

Vad har du för mål med löpningen i dag?

– Jag vill bli en bättre löpare och lära mig tekniken för hur man springer bäst. Jag har köpt böcker om sådant men det är svårt att läsa sig till.

Ska du springa något lopp?

– Jag har inget lopp in­bokat men nästa år skulle jag vilja springa Stockholm maraton, säger Camilla Olsson.

Fakta

Tre snabba med Christina

Bästa löparrundan: Från Fresta till Bollstanäs där man springer längs med Norrviken.

I hörlurarna på löparrundan: Fredagspodden med Hannah och Amanda eller Pappapodden med Nisse och Manne.

Bästa motivationstanken: Mina barn motiverar mig. Jag vill vara stark och hälsosam och leva för dem.