ANNONS

Klart för start för hyllad musikskola

Yousif Al-Mzaiel på Magelungsskolan provar att spela cello.
Yousif Al-Mzaiel på Magelungsskolan provar att spela cello.
Provspelning på Magelungsskolan här om veckan.
Provspelning på Magelungsskolan här om veckan.
Fagersjöskolan, en av skolorna där El Sistema startar i höst.
Fagersjöskolan, en av skolorna där El Sistema startar i höst.
Orkesterskolan El Sistema startar i höst på Magelungsskolan, Fagersjöskolan och på förskolor i Fagersjö, Farsta strand och Sköndal. Dessutom blir det musikträffar varje månad på Fanfaren i Farsta.
ANNONS

Orkesterskolan El Sistema kom till Stockholm 2013 på försök. Nu är den en etablerad del av Kulturskolan och finns i Skärholmens stadsdel, Tensta, Kista och Husby, där den engagerar 1 200 barn.

Undervisningen börjar redan i förskolan och fortsätter på grundskolan där eleverna träffas max tre gånger i veckan för att spela instrument och sjunga tillsammans med pedagoger. Undervisningen är gratis.

Undervisning i skolan

– Vi har ett politiskt uppdrag att finnas i områden där inte lika många barn nås av Kulturskolan. I och med att vi samarbetar med skolorna kommer vi till barnen i stället för att de behöver komma till oss, förklarar Leili Falsafi, biträdande enhetschef för El Sistema Stockholm.

Nu har turen alltså kommit till elever i Farstaområdet. I höst startar El Sistema på Magelungsskolan (årskurserna f-2), Fagersjöskolan (årskurserna f, 1 och 4) och förskolor i Fagersjö, Farsta strand och Sköndal (femåringar).

Får spela med proffsen

Fokus ligger på klassisk musik och spel tillsammans med andra.

El Sistema Stockholm har samarbeten med institutioner som Kungliga Operan, Berwaldhallen och Folkoperan. På så vis får eleverna chans att möta och spela med professionella musiker.

– Tanken är att de ska få musikaliska förebilder. Vi kommer också att ha musikträffar på Fanfaren i Farsta en gång i månaden, med eleverna och deras pedagoger men ibland också med inbjudna musiker, säger Leili Falsafi.

Fick prova stråkinstrument

Under våren är El Sistema ute och presenterar sig för eleverna på de skolor och förskolor där verksamheten drar igång i höst. Bilderna är från provspelning på Magelungsskolan här om veckan.

– Jag är jätteglad för det här samarbetet. Det är positivt att alla barn får möjlighet att prova på instrument, rytmik och sång. Jag tror också att musiken kan berika det övriga lärandet, säger Helene Litzén, rektor på Magelungsskolan.

ANNONS

 

Fakta

Startade i Venezuela

Orkesterskolan El Sistema startade 1975 i Venezuela när musikern och läraren José Antonio Abreu samlade elva unga musiker i ett garage.

Grundtanken var från början att skapa alternativ till fattigdom, våld och kriminalitet för barnen i kåkstäderna.

I dag finns El Sistema i 65 länder. José Antonio Abreu belönades 2009 med Polarpriset.

 

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.