Vill starta nya Sjöstadskolan redan i höst

Olle Burell (S) är glad över att få fler kommunala grundskoleplatser i Sjöstan.
Olle Burell (S) är glad över att få fler kommunala grundskoleplatser i Sjöstan.
Vittraskolan tas över av Stockholms stad.
Vittraskolan tas över av Stockholms stad.
En kommunal grundskola ska starta i Vittras lokaler i Hammarby Sjöstad.
Staden vill att skolan ska dra i gång redan i höst.
– Det är vår förhoppning, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

Häromdagen kom nyheten att Stockholms stad tar över skolkoncernen Academedias lokaler på på Lugnets allé 60-70 i Hammarby Sjöstad. Här ska staden starta en kommunal grundskola. Den privata förskolan kommer dock finnas kvar som tidigare.

Överenskommelsen glädjer Olle Burell (S), skolborgarråd. Han berättar att staden i förhandlingar med Academedia ”kört raka rör” och varit tydliga med att man vill driva en kommunal grundskola i lokalerna.

–  De två kommunala skolorna som finns i dag i Sjöstan är jättepoppis och sprängfyllda. Nu kan vi garantera eleverna i Hammarby Sjöstad en skolgång från förskoleklass till nionde klass. Det känns som en stor lättnad.

Vågar du lova skolplats åt alla?

– Ja, det vågar jag. Eftersom Vittras lokaler varit halvfulla, vilket är ett samhällsekonomiskt slöseri, säger Olle Burell (S).

Vill att skolan ska öppna i höst

Det som ligger närmast är att Lugnets skola, som ligger vägg i vägg, expanderar. Vittra, som avvecklar grundskolan i Sjöstan på grund av för få elever, ska antagligen flytta ut sin grundskoleverksamhet under sommaren. Till hösten vill staden att den kommunala skolan ska vara igång.

– Det är vår förhoppning, säger Olle Burell.

Inget klart med gymnasieskolan

Academedia har besittningsrätt på lokalerna, eftersom deras hyreskontrakt sträcker sig till 2023. För att flytta har företaget tidigare haft som krav att staden först ska hitta nya lokaler till Academedias gymnasieskola.

En ny lokal till gymnasiet har ännu inte hittats. Men staden ska hjälpa till med detta.

”Vi har en avsiktsförklaring med stan, men inga definitiva beslut är fattade”, skriver Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia, i ett sms till Mitt i.