ANNONS

De träffas för att springa

De gillar att springa - och gärna med sällskap. Men det måste vara kravlöst.

I år firar den ständigt växande motionsgruppen Tyresöjoggarna två år.
ANNONS

Vi samlas utanför djuraffären i Tyresö centrum. Det kommer först tre, sedan fyra, nej – åtta, tio, elva – till slut är vi uppe i 15 trikåklädda personer som alla vill jogga och träna intervaller tillsammans.

– Man får motivation från de andra. Och en massa tips. Det här har fått mig att komma i gång ordentligt och i somras sprang jag mitt första maraton, berättar Annette Berghammer från Vendelsö.

Det visar sig att hon inte är ensam. I stort sett alla i gruppen har flera lopp i benen.

Tyresöjoggarnas enkla koncept är en Facebookgrupp, där vem som helst kan lägga upp ett träningspass, som vem som helst ska kunna gå på. På vardagarna har lite kortare intervallträffar blivit populära, medan helgerna fylls med längre löppass, ofta på 1,5-2 mil.

Gruppen startade för två år sedan och har nu 251 medlemmar. De som startade den ville kunna jogga och springa med andra, men utan alltför många krav. Minst lika viktigt var att alla skulle kunna vara med.

– Och än så länge är det ju också helt gratis, säger Ellika Nyqvist Livchitz, en av en handfull personer som varit med från starten.

Onsdagskvällens pass startar med en uppvärmningsjogg till Storkällans kyrkogård. Väl framme berättar initiativtagaren till kvällens pass, ultraloppslöparen Kenneth Eliasson, att vi ska dela in oss i två grupper – en snabb och en långsam.

Fyra personer anmäler sig utan tvekan till snabbgruppen. Men sedan tar det stopp och när en kvinna blir uppmanad att sälla sig till de kvicka, tvekar hon:

– Nej, usch, inte i dag. Inte är jag snabb heller, säger hon, men går ändå över och får sällskap av ytterligare några motvilliga.

ANNONS

Kenneths intervallövning går ut på att långsamma och snabba joggare bildar par. Åtta gånger ska man sedan springa så snabbt man bara orkar åt varsitt håll, i en 1,2 kilometer lång upplyst runda.

När man möts får man pausa i en minut.

Jag bildar par med en man som helst ser ut att vilja fortsätta på en gång, men som artigt står kvar och väntar medan jag flåsar mig igenom våra vilominutrar.

När vi avlutat vår åttonde och sista rusch ger han mig en uppmuntrande high-five.

På den gemensamma joggingrundan tillbaka till djuraffären hör jag en kvinna lite indignerat säga till en annan: ”Springer man 100 meter jättesnabbt blir man jättekänd, men springer man 100 kilometer är det ingen som bryr sig.”

Ellika Nykvist Livchitz intygar att det pratas mycket träning och lopp, men även helt andra saker.

– Det blir som ett litet professionellt nätverk. Man vet ju vad folk jobbar med och kan sedan anlita dem, och många har också hittat nya vänner här, säger hon.

”Det här har fått mig att komma igång ordentligt och i somras sprang jag mitt första maraton.”

Fakta

Startade för två år seda

Tyresöjoggarna startade för två år sedan av personer som tidigare varit aktiva i Tyresö friidrottsklubbs vuxensektion.

Alla pass är gratis och läggs ut på Facebookgruppen Tyresöjoggarna. Vem som helst kan lägga upp ett pass, men flera av de veckovis återkommande passen leds av samma personer.

Enligt Ellika Nyqvist Livchitz, en av dem som startat gruppen, är Tyresöjoggarna en av de mest aktiva jogginggrupperna i Storstockholm.