Startade kloster i Djursholm nu blir hon helgon

Elisabeth dog i Rom den 24 april 1957. Nu, 59 år senare, ska hon helgonförklaras av påven.
Elisabeth dog i Rom den 24 april 1957. Nu, 59 år senare, ska hon helgonförklaras av påven.
Över ett halvt millennium har förflutit sen det hände sist.

Den gången var det heliga Birgitta som blev helgonförklarad av påven.

I år är det moder Elisabeths tur.

Om du inte redan har gjort det, kan det vara dags att göra en markering i almanackan på den 5 juni 2016. Det är nämligen då som påven Franciskus kommer att helgonförklara Elisabeth Hesselblad.

Elisabeth Hesselblad, född 1870 i Fåglavik, bodde i Rom från 1904 till sin död 1957. Där grundade hon Birgittinorden, en modern version av heliga Birgittas klosterrörelse.

För Danderydsborna är moder Elisabeth kanske mest känd som grundaren till Birgittasystrarnas kloster i Djursholm.

– När Elisabeth kom tillbaka till Sverige 1923 köpte hon fastigheten här på Burevägen 12, huset blev det första Birgittinklostret i Sverige, säger syster Beata.

Klostrets syfte är att fungera som ett gästhem och i dag samarbetar systrarna med kommunen genom att ta hand om äldre.

– Det kan man se som en förlängning av moder Elisabeths arbete som sjuksköterska. Hon var en människa med mycket starka känsla för att hjälpa andra trots att sin egna svaga hälsa.

Att Elisabeth Hesselblad ska bli helgonförklarade har varit känt sedan slutet av förra året. Men det var först i förra veckan som datumet för kanoniseringen blev klart.

– Nu har vi äntligen fått veta vilken dag det kommer att bli. Exakt vad vi ska göra vet vi inte än, men vi ska fira både i Sverige och i Rom, säger syster Beata.