Jan startade dagis för västerorts fyrbenta vänner – på hjul

Jan Spandedal driver rullande hunddagis i Spånga. Nästan varje dag besöker de grönområden i Spånga, Bromma, västerort och Järva.
Jan Spandedal driver rullande hunddagis. Nästan varje dag besöker de grönområden i Spånga, Bromma, västerort och Järva.
Har du sett en gul hundbuss rulla förbi i Spånga? Då är du inte ensam. På bara några veckor har Jan Spanedal och hans fyrbenta elever blivit kändisar i området.
– Folk stannar, ropar och pekar "titta ett hunddagis", säger han.

Varje vardagsmorgon klockan 8.30 startar Jan Spanedal sin gula buss och rullar från hemmet i Bromsten och ut längs smågatorna i området. På hämtningslistan står flera fyrbentingar, alla redo för hunddagiset på hjul. Och för att uppleva den bästa dagen i sina liv.

– Det är skrivet i schemat för alla dagar. I en hunds kalender är alla dagar den bästa dagen, säger Jan Spanedal skämtsamt.

15 kilometer i skogen först – sedan vila

Hundbussen har både kyla och värme samt solcellsdrivna fläktar. Kameror skickar bilder och temperatur till Jan Spanedals mobil i framsätet.

Hundbussen har både kyla och värme samt solcellsdrivna fläktar. Kameror skickar bilder och temperatur till Jan Spanedals mobil i framsätet.

Med i bussen finns hunden Atari, för dagen lämpligt klädd i grå sporttröja, och Cooper. Varje dag tränar hundarna och det rejält. Färden går ofta till Judarskogen, Järvafältet eller någon annan plats i närområdet. Boxern Cooper känner av aktiviteterna och har somnat inne i sin stora bur i bussen. Snart ska han få skjuts hem efter sex timmar på hunddagiset.

På måndagar är de extra taggade, då har de legat och degat hemma med matte eller husse hela helgen

Jan Spandedal

– I går gick vi 15 kilometer, hundarna och jag. Och det behöver de. På måndagar är de extra taggade, då har de legat och degat hemma med matte eller husse hela helgen, säger Jan Spanedal.

Har blivit kändis

Mobilt hunddagis i Spånga.

Den rullande hundbussen i Spånga.

Mobila hunddagis är inget nytt fenomen. Ett av de första startades i Huddinge för snart tio år sedan. Men de senaste åren har antalet hundar ökat och behovet av någon som tar hand om dem likaså. Och just Jan Spanedals illgula buss har fått stora reaktioner. På bara en vecka har han varit omskriven i tidningar och fått vara med i radion med sina vovvar.

Det mobila hunddagiset i Spånga kostar 5 200 kronor i månaden, en summa som många verkar vara villiga att betala.

– Jag har fem hundar redan och har knappt hunnit starta min verksamhet, säger Jan Spanedal.

ı mjuka bäddar med filt och vattenskål ligger hundarna mellan destinationerna.

I höst börjar inskolningen för hundarna på riktigt. Då ska en flock bildas. Men den vovve som inte kan sköta sig i klassen åker ut.

Jag tar bara emot snälla hundar

Jan Spandedal

– Hundar som visar aggressivitet får inte vara kvar. Jag tar bara emot snälla hundar, säger Jan Spanedal.