Snart byggs nya biogasanläggningen

Så kan den nya biogasanläggningen se ut.
Så kan den nya biogasanläggningen se ut.
Visionen är att ha ett fungerande kretslopp.
Visionen är att ha ett fungerande kretslopp.
Nu är alla beslut klara - i vår börjar Eon bygga den nya biogas- och kraftvärmeanläggningen i Högbytorp.

Eon tog nyligen det formella beslutet om byggstart och att man ska investera 2,5 miljarder kronor i anläggningen som byggs i två delar. En biogasanläggning som ska vara klar att tas i drift 2018, och en anläggning för el- och värmeproduktion som ska svara färdig 2019.

Under våren kommer man börja med trädavverkning och markarbete för att framåt hösten börja bygga själva byggnaderna.

– Nu är det full rulle, det är otroligt kul, säger Peter Johnsson som är affärschef på Eon värme.

I samband med bygget kommer man också att bygga nya fjärrvärmeledningar som ska dras inom Upplands-Bro och till Järfälla. Enligt planen ska det arbetet också börja i vår och det är något som kommer bli synligt för kommuninvånarna.

– Det kommer märkas rätt tydligt. Där måste vi vara väldigt noggranna och synkade med trafikverket och andra aktörer så att vi inte skapar bekymmer för trafikanterna, säger Peter Johnsson.

En av anledningarna till att man valt just Högbytorp är möjligheten att samverka med Ragn-Sells återvinningsanläggning och omvandla avfall till bränsle för bilar, taxibilar och tunga transporter i Eons biogasanläggning.

– Det är också svårt att hitta platser i Stockholmsområdet att bygga den här typen av anläggning på och här har vi hittat en väldigt bra plats tycker vi, säger Peter Johssson.

Företrädare för Upplands-Bro kommun är glada att bygget nu sätter igång. Byggloven har varit klara sedan förra året.

– Upplands-Bro kommun är en grön kommun och självklart välkomnar vi en satsning av det här slaget. Därför är jag extra glad att samarbetet mellan kommunen, Eon och Ragn-Sells har fungerat så fint, kommenterar Camilla Janson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det är ännu oklart hur många arbetstillfällen som kommer att skapas. Peter Johnsson på Eon uppskattar att själva driften kan kräva allt mellan 10 och 40 anställda. Sen tillkommer också jobb av själva byggprocessen och hos underleverantörer.

Kommunen samhällsbyggnadschef Mathias Rantanen tycker det är positivt att det tillkommer jobb inom kommunen.

– Vi har ett intresse av att vi inte bara ska bygga bostäder utan också ha ett tillskott av nya arbetsplatser. Det handlar om att generera förutsättningar för att både bo och arbeta i Upplands-Bro, säger Mathias Rantanen.