ANNONS

Nu startar livet på kolonin i Skärholmen

stss, skärholmen koloniområde, Fuad Baban. Fuad Baban är kolonist i skärholmen. Än så länge har vitlöken börjat komma upp och bina precis vaknat.
Fuad Baban har koloni i Skärholmen. Bina har precis vaknat och vitlöken har börjat komma upp.
Kolonilotten vid Skärholmens gård är en oas för Fuad Baban och hans familj och vänner. Här umgås de, odlar och lagar mat.
– Grönsakerna blir mycket godare när man odlar dem själv, säger han.
ANNONS

Det ryker från skorstenen i Fuad Babans lilla stuga på kolonilottsområdet vid Skärholmens gård. På spisen står kaffepannan redo och tevattnet varmt så att besökare som tittar in kan få en kopp.

– Jag är här med min familj och odlar, grillar och umgås. Vi är här hela helgerna och annars när vi kan, säger Fuad Baban.

stss, skärholmen koloniområde, Fuad Baban. Fuad Baban är kolonist i skärholmen. Än så länge har vitlöken börjat komma upp och bina precis vaknat.

Bina har precis vaknat i kolonilottsområdet vid Skärholmens gård. Foto: Christian Lärk

Odlingssäsongen har just börjat, han har lagt ut gödsel, kol och äggskal i grönsakslanden.

– Det ger näring till jorden, säger han.

Vitlöken spirar

I landen spirar vitlök men annars är det än så länge tomt. Men för den som som vill odla är det hög tid börja nu.

– Vi har börjat odla tomater och paprika i fönstret hemma på vår inglasade balkong där det är varmt. Sedan kan man plantera ut dem här i maj, säger Fuad Baban.

Sedan är det dags att så frön bland annat persilja och rädisor. På lotten odlar han och hans fru även mangold, rädisor, zucchini, gurka, timjan, dragon och lök. Och smaken tycker de blir överlägsen, miljön gör också sitt till.

ANNONS

– Det blir mycket godare när man odlar grönsaker själv och sitter ute och äter med kompisar och skrattar och pratar. Alla kompisar som kommer hit säger ”Vi har tomter och kryddor från affären hemma men de smakar inte alls så här gott, säger Fuad Baban.

Sätraskogen runt hörnet

Han har bott en stor del av sitt liv i bergen i Irak och uppskattar att vara i skog och natur. Här har han Sätraskogen och vattnet precis runt hörnet. Skärholmens fritidsträdgårdsförening har 118 odlingslotter och Fuad Baban umgås även mycket med de andra på kolonilottsområdet.

– Vi pratar, fikar och hjälps åt med både odling och att bygga hus, säger han.

På kolonilotten finns även två bikupor. Fuad Baban älskar honung och brukar äta den direkt med sked, förra året fick han 35 kilo.

– Jag brukar också blanda honung med vinäger och lägga på kyckling innan jag tillagar den i ugnen. Det blir jättegott. Jag har jobbat som kock i 20 år och gillar att laga mat, säger han.

Grillar och bakar bröd

När han är på lotten bakar han även bröd och grillar på spisen.

Har du några tips till den som är ny kolonist och vill börja odla något enkelt?

– Vitlök, hallon, jordgubbar och gräslök. Där behöver man nästan inte göra någonting, de bara kommer år efter år, säger Fuad Baban.

stss, skärholmen koloniområde, Fuad Baban. Fuad Baban är kolonist i skärholmen. Än så länge har vitlöken börjat komma upp och bina precis vaknat.

Fuad Baban trivs på koloniområdet. Foto: Christian Lärk

Fakta

Här är kolonilotterna i Skärholmen

Skärholmens fritidsträdgårdsförening har 118 odlingslotter och ligger en bit från Skärholmens gård, nära Skärholmens gårdsväg.

Alldeles inpå knuten ligger Sätra naturreservat.

På sommaren kan man även gå ner till Sätrastrandsbadet och ta ett dopp och spela minigolf.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.