ANNONS

Nu startar bygget av Liljevalchs extralåda

Ritad av Wingårdh arkitektkontor.
Ritad av Wingårdh arkitektkontor.
Mårten Castenfors på platsen där den nya konsthallen ska stå.
Mårten Castenfors på platsen där den nya konsthallen ska stå.
Nu påbörjas bygget med den nya salongen vid Liljevalchs. År 2020 ska det försenade och fördyrade projektet stå klart.
– Det känns fantastiskt att få vara del av detta historiska bygge, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).
ANNONS

Nu startar av Liljevalchs +. Den vita tillbyggnaden som ska byggas bakom Liljevalchs salong på Djurgården.

Mårten Castenfors som är chef för Liljevalchs har tidigare kallat den nya lådan för ett tempererat kassaskåp för konst. Och bygget kommer innebära att Liljevalchs kan inhysa mer exklusiva utställningar än tidigare.

År 2020 ska den av Gert Wingårdh och Ingegerd Råman ritade tillbyggnaden stå klar. De var båda två på den symboliska avtäckningen av bygget tillsammans med Mårten Castenfors och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

”Högsta arkitektoniska kvalité”

– Det känns fantastiskt att få vara del av detta historiska bygge. Liljevalchs, stockholmarnas älskade konsthall får här en tillbyggnad av absolut högsta arkitektoniska kvalité, säger Roger Mogert.

Men smakar det så kostar det – 281 miljoner kronor för tillbygget. Den siffran har skrivits upp från 185 miljoner kronor efter att de ansvariga för projektet konstaterat att bland annat marken var sämre än vad man först trott. Tillsammans med huvudbyggnaden, som nu genomgår en renovering, går totalnotan på 340 miljoner kronor.

Och som många andra byggen i den här staden så har även det här blivit kraftigt försenat. När beslutet om tillbyggnaden togs 2010 så hette det att det kunde stå klart redan 2013.

Den 9 november öppnar den klassiska konsthallen igen med tre utställningar: en om Slussen, en om kärlek och en med tecknade porträtt.

ANNONS

Den årliga vårsalongen kommer från och med 2018 återigen att hållas på hemmaplan efter några år i exil. Den öppnar den 12 januari.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.