ANNONS

Hon startar Stockholms första andelsjordbruk

Jennie Moliner måste stödmata en del av lammen då tackornas mjölk inte räcker till alla.
Jennie Moliner måste stödmata en del av lammen då tackornas mjölk inte räcker till alla.
Jennie får en lerig puss av suggan Annika.
Jennie får en lerig puss av suggan Annika.
Intresset för lokalt producerad mat ökar. Lantbrukaren Jennie Moliner vill dra sitt strå till stacken för ett mer hållbart jordbruk och börjar nu försäljningen i Stockholms första andelsjordbruk.
ANNONS

På Uddens Sjögård i Upplands-Bro har grisarna en egen badstrand. Men de är mer intresserade av potatisen och majskrokarna som lantbrukaren Jennie Moliner kastar in i deras inhägnad än av sjöutsikten. Den unga avelsgalten får sig några smällar av de två betydligt större suggorna i kampen om godiset.

Den fjärde Linderödsgrisen, divan Annika, har en egen inhägnad och slipper bråka om maten.

Linderödsgrisarna tar girigt emot favoritgodiset – potatis och majskrokar.

Tillsammans med lammen som betar i hagen på andra sidan den 22 hektar stora gården kommer grisarna stå för gårdens köttproduktion.

– Jag tycker att det är viktigt med naturlig och giftfri livsmedelsproduktion och att det går att spåra maten. De flesta vet ingenting om maten de köper i affären, säger Jennie Moliner.

Delar risker och skörd

Sedan hon köpte gården för tre år sedan tillsammans med sambon Anders Larsson har hon funderat kring hur hon skulle kunna bedriva ett eget lantbruk. För ett och ett halvt år sedan läste hon i tidningen Land om andelsjordbruk och plötsligt stod det helt klart för henne att det var det hon skulle skapa.

Att bedriva andelsjordbruk innebär att kunderna köper in sig i produktionen i förväg och delar risker och skörd med bonden. De grönsaker som skördas och de djur som slaktas nästa år säljer Jennie redan i år.

– Jag kan anpassa produktionen efter hur många andelar jag har sålt och på så sätt blir det inget svinn, säger hon.

ANNONS

Hästar är en stor passion. Jennie Moliner tillsammans med sönerna Alfred och Sid och mormor Cristina Moliner.

Andelsjordbruk finns på flera håll runt om i Sverige, men detta är det första i Stockholmsområdet.

– Människor är ovana vid det här i Sverige, vi vill gärna se vad vi köper. Men i andra delar av Europa och i USA är det här rätt vanligt och intresset växer i Sverige också, säger Jennie Moliner.

Mjölken räcker inte

I arbetet på gården har Jennie två ständiga följeslagare: fårhunden Zammie och ettårige sonen Alfred som nyfiket kikar fram från sin bärsele på mammas rygg.

Zammie hjälper till att samla in lammen i fårhagen som måste stödmatas med flaska.

– En del tackor har fått tre eller fyra lamm. Det är för många för att mjölken ska räcka till alla, förklarar hon och tar upp ett av de små svartvita lammen i sitt knä.

Barnen är ofta med i arbetet på gården.

Att bli lantbrukare var ingenting Jennie Moliner hade planerat från början, även om djur alltid varit en stor del av hennes liv. Fram till för tre år sedan bodde hon utanför Uppsala och jobbade som affärsutvecklare inom detaljhandeln. I jakten på ett nytt boende hittade hon drömgården.

”Det regnade in i huset, det fanns inga avlopp eller toalett”

– Det regnade in i huset, det fanns inga avlopp eller toalett. Sambon var inte så nöjd, men jag såg bara möjligheterna, säger hon och skrattar.

På kort tid har Jennie byggt upp hela verksamheten och nu säljs de första andelarna för 2018. 20 kunder har redan anmält sitt intresse och en webbportal håller på att byggas upp.

Uddens Sjögård vid Erikssund

Att vara andelsägare kan kräva precis så mycket eller lite som köparen önskar.

– Man kan få vara med och påverka vilka grönsaker jag odlar, man kan komma och hälsa på sin gris och vara här vid lamning. Eller bara luta sig tillbaka tills allt är klart.Fakta

Vad är andelsjordbruk?

Andelsjordbruk kallas också CSA – Community supported agriculture – och uppstod i USA då knapp tillgång på livsmedel fick människor i städer att sluta avtal med sina lokala odlare.

Konsumenten köper en andel i skörd och/eller kött genom att i förskott betala för produktionen.

Modellen skapar trygghet för lantbrukaren som kan planera efter hur mycket som sålts. Det minskar svinn och säkrar ekonomin. Samtidigt delar lantbrukare och konsument på riskerna.

Upplägget kan se olika ut med hemleverans eller självplock. Andelsägarna kan också vara olika mycket inblandade i produktionen.

2015 skapades en nationell paraplyorganisation: Andelsjordbruk Sverige / CSA Sweden. De har i nuläget 11 medlemmar från norr till söder.