Min lokala hjälte

Startar Sveriges första tofufabrik – i Vallentuna

Chengen Lu i lokalen där han nu väntar på maskinerna för ­tillverkningen som importerats från Asien.
Chengen Lu i lokalen där han nu väntar på maskinerna för ­tillverkningen som importerats från Asien.
Sveriges första tofu­tillverkare etablerar sig i Vallentuna.

– Det känns roligt att sprida den här produkten, säger Chengen Lu, som grundat företaget.

Det är ingengören Chengen Lu och hans flickvän Johanna Guo som står bakom satsningen, som utgör Sveriges första tofu­tillverkning.

Båda minns de tofun från sin barndom i Kina. I varenda hem spreds den bönaktiga doften.

– Det är en tradition, precis som julbordet i Sverige, säger Johanna Guo.

När Chengen Lu flyttade till Sverige på 1990-talet tog han med sig ­traditionen hemifrån. Men han gjorde det på sitt sätt – och ­sedan 1998 har han drivit ett eget tofuföretag.

Under åren har Företaget vuxit och nu etablerar han en ny fabrikmed ­tofutillverkning i Vargmötets industriområde i Vallentuna. Enligt Chengen Lu kommer cirka fem personer att anställas.

Tofu har tillverkats i Asien i 2 000 år. Produkten görs av sojabönor som mals, dels till sojamjölk och dels till olika typer av tofu; hård och mjuk, friterad och tofuplattor.

Själva tofun har ingen smak. Den mjuka tofun påminner i konsistensen om kokt äggvita, medan den marinerade varianten är grynig och lite salt.

– Jag brukar äta den som den är när jag behöver en snabb lunch, säger Johanna Guo, som även är ­forskare i medicin på Karolinska institutet. Hon är övertygad om att tofun är nyttig.

– Den innehåller inget kolestrol, och är bra för diabetiker.

Yi pins tofu finns att köpa i olika asiatiska butiker. Kinesisk tofu i svensk närproducerad tappning.

– Det är lustigt för den tofun vi tillverkar i Sverige smakar annorlunda än i Kina. Det måste ha med vattnet att göra, säger Guo.

Fakta

Klassiskt recept på kinesisk tofu

500 gram hård tofu

Olja

3 vitlöksklyftor

50 gram fläskfärs

1-2 msk chilibönpasta

Cirka 2 cm färsk ingefära

1 krm chili

2 tsk kinesiskt risvin

2 dl kycklingbuljong

En nypa socker

1 tsk soya

1 tsk potatismjöl

1 salladslök

1 tsk sichuanpeppar

1. Skär tofu i små bitar och koka upp dem i vatten i cirka en ­minut. Häll av vattnet.

2.Woka köttfärs, chilibönpasta, ingefära, vitlök och chilipulver.

3. Häll i risvin, kycklingbuljong, salt, socker, soja och tofu. Rör om. Koka upp och sjud på låg värme.

4. Tillsätt potatismjöl som rörts ut i vatten.

5. Strö över hackad salladslök och malen sichuanpeppar.

6. Servera med ris.