Min lokala hjälte

Hon startar vetenskapstidning för barn

Josefin Hallgren startar en vetenskapstidning för barn.
Josefin Hallgren startar en vetenskapstidning för barn.
Varför finns det ingen vetenskapstidning för barn? Den frågan har Jakobsbergsbon Josefin Hallgren ställt sig. Och nu gör hon slag i saken och startar ”Kunskapstidningen”.
– Jag vill skriva om forskning på ett begripligt sätt.

Idéen föddes för ett år sedan. Josefin Hallgren från Jakobsberg är i grunden ingenjör och har själv forskat om stål och metaller, men jobbar i dag med att kommunicera ut forskning.

– Jag tycker att det är så roligt att skriva begripligt om avancerad forskning. Jag har själv barn, så då föddes idéen till en vetenskapstidning för barn.

Josefin blev förvånad när hon upptäckte att det inte finns någon sådan tidning på marknaden.

– Varför finns det ingen sådan? Det borde finnas. Sedan dess har jag luskat lite på idén och kommit fram till att jag ska starta den själv.

Tanken är att tidningen ska kunna ta upp forskning och nyheter inom naturvetenskapen och teknikområdet.

– Det är till exempel vanligt med Pokémon Go just nu. Då har vi en artikel som handlar om GPS och tekniken bakom hur din telefon kan veta var du befinner dig och var det finns pokémons att hämta.

Josefin tog kontakt med Jakobsbergs folkhögskola och studenterna vid journalistutbildningen som hakade på projektet och ska bidra med texter. Runö folkhögskola kommer att hjälpa henne med layouten. Framåt våren hoppas Josefin Hallgren att hon ska ha en pappersprodukt i sin hand.

– Jag hoppas att den ska kunna användas i skolan och kanske är KomTek intresserade av att dela ut den. Jag kommer att försöka visa upp den på så många ställen om möjligt där det kan finnas barn som är intresserade.

Genom att ha färdiga exemplar att visa upp hoppas Josefin också kunna locka finansiärer eller andra som vill hjälpa henne att ge ut fler nummer.

En sak är dock redan klar: Tidningens namn.

– Kunskapstidningen! Jag samlade in en massa namnförslag och det var vad barnen gillade bäst.

Fakta

Ska heta "Kunskapstidningen"

Namn: Josefin Hallgren

Ålder: 42 år

Bor: Jakobsberg

Familj: Sambo och två barn

Yrke: Arbetar med forskningskommunikation på företag

Aktuell: Startar Kunskapstidningen – en vetenskapstidning för barn