ANNONS

S har startat jakten på 24 miljoner kronor

Socialdemokraternas skuggbudget går inte ihop. Det var lite bråttom så det blev fel på sådär 24 miljoner kronor, erkänner Agneta Lundahl Dahlström (S), oppositionsråd i Täby.
"Vi tycker inte att det är något större problem", säger oppositionsråd Agneta Lundahl Dahlström (S) om att det blev fel i skuggbudgeten.
Socialdemokraterna hade lite för bråttom när de skulle lägga fram sin skuggbudget. Det saknas flera miljoner för att den ska gå ihop.
Täbyalliansen är sena att peka ut det stora slukhålet i oppositionens alternativa verksamhetsplan.
ANNONS

När Socialdemokraterna i Täby presenterade sin alternativa verksamhetsplan för nästa år var beskedet att skatten inte behövde höjas.

Nu är beskedet annorlunda.

S vill halvera kulturskolans avgift

Oppositionen förespråkar i sin så kallade skuggbudget bland annat att kommunen ska lägga  2,7 miljoner kronor på en halvering av avgiften till kulturskolan.

– Den är en av de högsta i landet. Därför vill vi att den ska halveras. Vill du delta i kulturskolan och håller på med annan idrottsverksamhet är det ganska höga avgifter där också. Det är en klassfråga egentligen. Bara för att du bor i Täby är inte alla höginkomsttagare. Det har betydelse också för familjer som har flera barn, säger oppositionsråd Agneta Lundahl Dahlström (S).

M-kritiken: Underfinanserad med 24 miljoner kr

Kommunalråd Erik Andersson (M) är inte sen med att påtala att oppositionens skuggbudget är underfinansierad.

– De tar med ett stadsbidrag som vi redan har räknat med. Då innebär det att de har en underfinansiering på 24 miljoner kronor och då måste de höja skatten. De måste höja skatten med  mer än 10 öre.

Agneta Lundahl Dahlström (S) konstaterar att kritiken är befogad.

– Det visste vi inte när vi räknade på vår budget.

Letar miljoner för att stoppa i hålet

Hon uppger att problemet var att det gick lite för ”bråttom” när de räknade. De fanns också lite brister i underlag de fick att utgå ifrån, menar hon.

ANNONS

– Vi tycker inte att det är något större problem. Vi kommer att korrigera det så gott det går till budgetfullmäktige. Vi kommer leta och spara in.

Agneta Lundahl Dahlström säger att de redan har upptäckt hur de kan hämta hem cirka 5 miljoner kronor. Den enhetliga förskolepengen som S föreslagit oavsett barns vistelsetid skulle kosta fem miljoner kronor mindre än beräkningen som låg till grund för den posten i verksamhetsplanen.

Det är ändå ganska långt kvar till att ha fått ihop 24 miljoner kronor?

– Ja, det är det. Det är 18 miljoner kronor kvar. Det är investeringar som man kan skjuta på det också. Vi har inte gått ner på djupet än.

Agneta Lundahl Dahlström säger först att de har funderat på att föreslå skattehöjning. Hon återkommer sedan med nya uppgifter:

– Vi kommer inte att föreslå höjd skatt utan vi kommer att på budgetfullmäktige presentera en budget i balans.