Bråk kan ha varit startskottet för skjutningar – offer var bröder

Mord, mordförsök i bro, tomhylsa
Brottsplatserna ligger i samma område. Polisen hittade en tomhylsa som misstänks komma från skottlossningen 11 februari.
tomhylsa, mordförsök i Bro
Tomhylsa hittad efter det misstänkta mordförsöket 11 februari.
Hämnd, skulder och barndomsvänner som vänder sig mot varandra och tar till vapen. Åtalet mot en 23-åring för mordförsök och utredningen om dubbelmordet i Bro är starkt länkade till varande. Det visar Mitt i:s genomgång av polisens förundersökning.

Mitt i har tidigare skrivit både om dubbelmordet som skedde natten till 21 februari i Bro och skottlossningen som slutade med att en person fick en skottskada i foten tio dagar tidigare. Ingen har dömts för något av brotten, och de misstänkta nekar.

I nuläget har fallet med skottet i foten nått åtal, där en 23-åring misstänks för mordförsök. Han nekar själv till brott och menar att han inte ens befunnit sig på platsen vid tillfället.

Mitt i har gått igenom förundersökningen till åtalet mot 23-åringen och hittat flera kopplingar mellan mordförsöket den 11 februari och dubbelmordet den 21 februari.

Bröderna:

Offret för skjutningen den 11 februari, som fick en skottskada i foten, är bror till en av de som mördades tio dagar senare. Det andra mordoffret den 21 februari var en nära vän till bröderna.

Vännen ska enligt åtalet även ha varit på plats vid skjutningen den 11 februari, men klarat sig utan skador, enligt polisens utredning.

Platsen:

Brottsplatserna i båda fallen ligger i samma område i Upplands-Bro. Det är bara 15-20 minuters gångavstånd mellan platsen där ena brodern blev skjuten i foten och där hans bror och nära vän hittades döda tio dagar senare.

Barndomsvännerna:

De två som är misstänkta för morden den 21 februari är barndomsvänner med bröderna. Det framgår i förhör med den ena brodern och i sparade messenger-konversationer som polisen har fått ut som bevismaterial.

En av barndomsvännerna ska också enligt uppgifter i förundersökningen ha varit på plats den 11 februari när den ena brodern blev skjuten i foten.

Bråket:

Bara dagar innan den ena brodern blev skjuten i foten hamnade han, hans bror och vän i bråk med 23-åringen. Slagsmålet verkar ha blivit startskottet för de som hände sedan, visar förhör som polisen gjort.

Efter slagsmålet ska ena brodern ha försökt kontakta 23-åringen, via en av barndomsvännerna, för att göra upp man-mot-man utan vapen. Enligt förhör var det detta som ledde fram till skjutningen 11 februari.

Varför bröderna och deras vän hamnat i slagsmål med 23-åringen är mer oklart. Men i förhör framgår det att de har varit osams länge och att det ska bero på en skuld som bröderna haft till 23-åringen.

Dubbelmordet: ännu inget åtal

Dubbelmordet ännu inte nått till åtal. Två personer sitter häktade misstänkta för mord och grovt vapenbrott.

23-åringen är inte misstänkt för något av morden.