Staten blev blåst på 130 miljoner

En av männen greps när han körde den här skåpbilen, fullastad med smuggelgods.
En av männen greps när han körde den här skåpbilen, fullastad med smuggelgods.
Över 70 miljoner cigaretter och drygt 191 000 liter sprit smugglades in i Sverige. Huvudman var en 38-åring från Södermalm.

Vart varorna har tagit vägen är oklart, men de kan ha sålts vidare till ungdomar.

Fem personer dömdes i förra veckan till fängelse för en omfattande smuggling av sprit och cigaretter. Spindeln i nätet var en 38-årig man från Södermalm som dömdes till sex års fängelse för grov smuggling.

– Det är han som har haft den egentliga maktpositionen, men jag kan inte säga att det är han som har ringt till Tyskland eller Italien och beställt varorna, säger Gunilla Carlson, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Smugglingen uppdagades av en slump. Skatteverket upptäckte vid en stickprovs-kontroll att 13 lastbilar med sprit från Tyskland fördes till ett så kallat skatteupplag i Haninge under åtta dagar i slutet av sommaren. Ett skatteupplag måste ett bolag ha för att lagligt få föra in sprit i Sverige. Men när Skatteverket undersökte saken närmare uppdagades att skatteupplaget inte fanns.

Efter en husrannsakan hos bolaget påträffades sex lager, bland annat ett vid Årsta partihallar, där man fann 120 000 liter sprit och 8,6 miljoner cigaretter.

70 000 liter sprit, merparten vodka, hade redan sålts vidare. Vart alkoholen har tagit vägen vet inte Ekobrottsmyndigheten.

– Men ett scenario skulle kunna vara att en del har sålts via den så kallade vodkabilen, säger Gunilla Carlson.

Vodkabilen är en bil som langare enligt polisen kör omkring med i Stockholm och säljer sprit till ungdomar ifrån. Efter att ungdomarna skickat ett sms till langarna bestäms en plats där spriten och pengarna byter ägare. Polisen har ännu inte ertappat de skyldiga, men uppger att ärendet har hög prioritet.

Att köpa en liter vodka i Tyskland och sedan sälja den vidare svart i Sverige är en lönsam affär. Ekobrottsmyndigheterna tror att de nu dömda männen har tjänat drygt 14 miljoner kronor på den sålda spriten. Tillsammans med de dryga 60 miljoner cigaretter som redan sålts vidare har ligan tjänat cirka 67 miljoner kronor.

Staten däremot har förlorat cirka 130 miljoner i skatt.

Att myndigheterna gör beslag av den här digniteten är ovanligt.

– Storskalig smuggling av alkohol upptäcker vi bara några gånger per år, oftast efter spaning och underrättelsearbete och det tar lite tid, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på brottsbekämpning på Tullverket.

Men spritsmuggling i mindre skala upptäcks varje dag.

– De som har en organiserad verksamhet fyller oftast en bil nere i Tyskland och åker hem. Det är ofta män som är arbetslösa eller sjukskrivna som håller på med det här för att dryga ut sina inkomster, säger Jonas Karlsson.

Tio personer stod åtalade för smugglingen. Utöver Södermalmsbon har ytterligare fyra män dömts till fängelse. Två män från söderort som satt i styrelsen för bolaget som förde in spriten till Sverige, en man från Huddinge som ordnade transporterna av cigaretter från Italien och sprit från Tyskland genom sin hustrus speditionsfirma samt en man från Oskarström som inte bokfört de skattepliktiga cigaretterna. Två personer fick villkorliga domar. Gunilla Carlson är nöjd med de straff som utdelades.

– De som har fällts är huvudmännen i ligan och de fick de påföljder jag yrkade på, säger hon.

Fakta

Stora förtjänster

En liter vodka kostar skattefritt cirka 13 kronor i Tyskland. I Sverige säljs den för mellan 200-250 kronor svart.

Cigaretterna kostade ligan cirka 12 öre styck att köpa in. I Sverige såldes de för cirka 1 krona styck.

Sammanlagt förde ligan in 191 331 liter sprit av sorten vodka, whisky och alkoläsk. Cigaretterna kom från Italien och sammanlagt fördes 70,1 miljoner cigaretter in i Sverige.

Källa: Ekobrottsmyndigheten