Min lokala hjälte

Staten lade beslag på knarkpengarna

Den 51-årige Enskedebon sa att han hittat 600 gram amfetamin i svampskogen. Men det trodde inte tingsrätten på utan dömde honom till fängelse.

Brott lönar sig inte. Det fick en 51-årig man boende i Enskede erfara när han nyligen dömdes till fängelse för grovt narkotikabrott.

Vid en husrannsakan hos mannen hittade polisen 290 000 kronor i kontanter. Pengar som han nu förlorat rätten till eftersom de sannolikt kommer från narkotikahandel.

2008 gjordes en lagändring som ska göra det svårare att göra ekonomiska vinster på brottslig verksamhet, och lättare för staten att ta pengar som kommer från exempelvis narkotikahandel. Här kunde åklagaren se att mannen inte haft någon inkomst under 2009–2011 och de förklaringar han gav till pengarna ansågs inte sannolika.

– Enligt den nya lagen behöver inte pengarna knytas till ett specifikt brott och det har gjort det lättare, säger kammaråklagare Tove Kullberg.

Efter tips om narkotikahandel stoppades Enskedebon av polis utanför sin bostad i februari förra året. I mannens fickor hittades cirka 600 gram amfetamin – narkotika som vid försäljning skulle ha gett dryga 120 000 kronor.

I mannens lägenhet fann polisen utöver pengarna kanyler, ett 40-tal glasburkar, en våg och 1 183 så kallade redlinepåsar, som brukar användas för att förpacka narkotika i.

Mannen nekade till alla anklagelser och undanflykterna var många. Exempelvis påstod han att han hittat narkotikan i skogen när han plockade svamp och amfetaminet som han hade i blodet måste han ha fått i sig efter att någon bytt ut hans glas på krogen.

De 290 000 kronorna kom enligt 51-åringen från svartjobb och ett arv som låg gömt i ett lönnfack. Tingsrätten valde dock att inte tro på mannens berättelse och dömde honom till fängelse i två år och tre månader.

Efter överklagan bestämde hovrätten även att de pengar han tjänat på troliga narkotikaaffärer ska gå till staten.

– Det är inte ovanligt att vi får in beslag med 500 gram amfetamin, däremot är det inte vanligt att vi kan förverka 290 000 kronor, säger Anders Gustavsson, utredare vid Söderortspolisen.

Fakta

Skulle koka sylt och äppelmos

Glasburkar, med spår av amfetamin, sa sig Enskedebon ha köpt på loppmarknad i syfte att använda till sylt och äppelmos.

Mobilen var inlindad i plastfolie, för strålningens skull – inte för att den inte skulle kunna spåras.

De 1 183 redlinepåsarna som fanns i bostaden hade enligt mannen tidigare använts till rökelse.

Källa: Södertörns tingsrätt