Staten ger halv miljard till förlossningsvård

Regeringen meddelade på tisdagen att de skjuter till 500 miljoner kronor till den redan befintliga satsningen på Sveriges förlossningsvård. Landstingsråd Ella Bohlin (KD) välkomnar initiativet men kritiserar ändå sjukvårdminister Gabriel Wikström (S).

Under fyra år, från och med 2016, betalar staten ut 400 miljoner kronor till landets landsting. Detta efter en överenskommelse med SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Vi ser behov av fortsatta investeringar i förlossningsvården

Pengarna går till förlossning och kvinnors hälsa.

Nu meddelar regeringen att de skjuter till ytterligare 500 miljoner kronor.

– Vi ser behov av fortsatta investeringar i förlossningsvården för att alla blivande föräldrar ska kunna ges en trygg vård, och för att de som arbetar i vården ska kunna få vettiga förutsättningar att ge den vård patienterna behöver, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län, välkomnar regeringens initiativ.

– Det är välkommet att regeringen uppmärksammar förlossningsvården, det är inte en dag för tidigt, säger Ella Bohlin (KD) till Mitt i Stockholm.

Det är löjligt att ministern kallar till sig ett antal landsting i dag

Samtidigt är hon kritisk mot sjukvårdsministern.

– Det är löjligt att ministern kallar till sig ett antal landsting i dag, bland annat Stockholms landsting, för att ”stilla oro”, säger Ella Bohlin (KD).

– I stället borde Wikström ta sina egna socialdemokratiskt styrda landsting i örat, såsom Västernorrland som nyligen stängt BB i Sollefteå och utbildar vårdpersonal och föräldrar i hur de ska föda barn i bilen. Det är inte värdigt ett land som Sverige, fortsätter hon. 

Pengarna betalas ut efter befolkningens storlek. Stockholms läns landsting kan förvänta sig mellan 20 och 25 procent av satsningen, det vill säga drygt 100 miljoner kronor.


Läs mer om förlossningsvård i Stockholms län:

Fler mammor tvingas föda i andra län

Beslut: 84 miljoner till förlossning