Min lokala hjälte

Staten säljer av varv i Vaxholm

Trafikverket har sålt Tenö varv i Vaxholm.

Köpare är ett svenskt-finskt konsortium.

– Det här var det bästa budet, säger Anders Werner på Trafikverket.

– Vi har sysslat med mobil service av kommersiella fartyg i Stockholmsområdet de senaste åren. Det här betyder att vi blir ännu mer trovärdiga när vi erbjuder ombyggnader, säger Sven Johansson, vd för Simrishamns varv AB som har köpt Tenö varv tillsammans med finska Uudenkaupungin Työvene OY.

Förra måndagen blev affären klar. Men vilket pris man kommit överens om vill parterna inte berätta ännu. Däremot är det klart att affären omfattar rubb och stubb – både personal, slip med 600 tons kapacitet och maskinutrustning.

– Personalen, 10–15 personer kommer att få erbjudande att följa med till de nya ägarna, säger Anders Werner, chef för Trafikverkets färjerederi.

Försäljningen av varvet, som bland annat servat en del av Trafikverkets vägfärjor, ingår i regeringens önskan att minska det statliga ägandet av verksamheter som kan skötas privat.

– Nuvarande överenskommelse om försäljning är en logisk följd av denna policy, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm i ett pressmeddelande.

Frågan om försäljningen av Tenö varv har utretts och förhandlats under ett par år. Totalt fick Trafikverket in fyra bud, varav man valde det högsta budet som man även uppfattade som bäst. För Trafikverket är det viktigt att varvet även i fortsättningen har kapacitet att utföra underhållsarbete på verkets 67 vägfärjor.

Att Uudenkaupungin Työvene blir den andra delägaren passar Trafikverket bra eftersom företaget byggt flera av verkets bilfärjor.

– Affären betyder förhoppningsvis inte något för vår del. Deras intentioner är att fortsätta som tidigare och bedriva varvsverksamhet. Möjligen kommer det att ha en positiv sida i och med att de är varvsföretag och har bättre möjlighet att satsa på varv, medan vi är rederi och satsar mer på fartyg, säger Anders Werner.

Den 1 januari 2013 tar de nya ägarna över.

Tenö Varv ligger på Tenö i östra Bogesund, vid Karlsuddsviken.