ANNONS

Statens bidrag till sommarjobb kom försent

Täby kommun skulle kunna ge fler unga ett sommarjobb om de fått informationen tidigare.
Täby kommun skulle kunna ge fler unga ett sommarjobb om de fått informationen tidigare.
Många ungdomar söker sommarjobb i Täby kommun, men långt ifrån alla får ett. För att fler kommuner ska kunna erbjuda jobb åt unga delar regeringen ut miljoner i bidrag, men informationen gick ut försent till kommunerna.
ANNONS

Till sommaren har omkring 300 Täbyungdomar sökt jobb hos kommunen, av dem har ett 70-tal fått sommarjobb.

För att ge flera unga chansen till ett första yrke gav regeringen den 20 april Arbetsförmedlingen uppdraget att fördela 105 miljoner kronor till Sveriges kommuner. Pengarna skulle gå till att förstärka kommunernas satsningar på feriejobb till skolungdomar.

Skickades för sent

Den 16 maj skickade Arbetsförmedlingen ut informationen till kommunerna om att möjligheten fanns, men då var mycket av planeringen för sommarjobben redan klar.

– Det är väldigt sent ute. Hade vi haft längre tid på oss hade vi kunnat erbjuda fler ungdomar i Täby ett sommarjobb, säger Marie Tilly, samordnare med ansvar för sommarjobben 2017 i Täby kommun.

Nästan en miljon i bidrag

Maxbidraget som Täby kommun har fått är 869 000 kronor och kommunen kommer att söka pengarna som betalas ut retroaktivt. Marie Tilly säger att trots att beskedet kommit sent har de lyckats ordna fler jobb, men att de hade kunnat bli fler om de fått beskedet om möjligheten tidigare.

–  Vi har kunnat erbjuda omkring ett tiotal fler jobb med hjälp av det här bidraget. Men vi försöker också vara så finurliga vi kan för att ordna fler platser, säger hon.

”Vi informerade så fort vi kunde”

På Arbetsförmedlingen är man medveten om att informationen gått ut sent till kommunerna.

– När regeringen tar ett beslut så måste det gå igenom alla våra led innan det hamnar på den lokala nivån. Vi skickade ut informationen till kommunerna samma vecka som vi fick reda på det, säger Anna-Carin Söderström, biträdande enhetschef på Arbetsförmedlingen i Täby.

Hon säger att man även inom Arbetsförmedlingen har man påtalat att informationen kommit för sent från regeringen.

ANNONS

– Nu måste vi alla ta krafttag och samverka så att pengarna kan gynna ungdomarna ute i kommunerna, säger Anna-Carin Söderström.